Visokom funkcioneru OSA-e sedam godina zatvora

0
166

Sud BiH donio je jučer drugostepenu presudu u predmetu protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka, kojom im se potvrđuje kazna zatvora od po sedam godina zbog silovanja jedne ženske osobe hrvatske nacionalnosti 25. januara 1994. u zatvoru u Varešu.

Pravo na apelaciju

Prvostepenu presudu protiv Bašića Sud BiH donio je 22. januara 2013., nakon čega je odbrana podnijela žalbu.
Bašić je tokom rata bio načelnik Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu, a donedavno je bio na čelu Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, gdje je godinama usko sarađivao s direktorom OSA-e Almirom Džuvom.

Faksimil izvještaja  SIPA-inog Centra za istraživanje ratnih zločina koji je objavljen na FTV-u, u kojem se navodi da je Džuvo, navodno, tražio od Komšića zaštitu za svog bliskog saradnika Muhidina Bašića

Bašićev advokat Kerim Čelik potvrdio nam je danas ovu informaciju.

– Tačno je da je Bašiću potvrđena presuda od sedam godina. Sud BiH djelimično je uvažio moju žalbu na prvostepenu presudu, ali je presuda ostala ista. Bašić više nema prava žalbe Sudu BiH, ali imamo pravo na apelaciju Ustavnom sudu BiH – rekao nam je Čelik

Bašić i Šijak osuđeni su na sedam godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Bašić, kao načelnik Ratnog odjeljenja Službe državne bezbjednosti Olovo, i Šijak, kao vojni policajac, pripadnik 122.

lake brigade Armije RBiH, jer su zajedno s dva neidentificirana pripadnika Armije RBiH 25. januara 1994. godine prisilili na seksualni odnos žensku osobu koja je bila u posjeti osobi pritvorenoj u zatvoru u Varešu

No, Bašić je, uprkos ovom zločinu, nakon rata nastavio graditi karijeru. Podizanje optužnice zateklo ga je na čelu Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala u OSA-i. Za silovanje koje je počinio Bašić javnost je saznala nakon što su mediji objavili izvještaj sa sastanka Džuve i Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

„Dobar momak“

Prema ovom izvještaju, Džuvo je od Komšića tražio da se zauzme za Bašića, iako mu je, dodao je, priznao da je silovao Hrvaticu iz Vareša. Džuvo je Komšiću rekao da je Bašić „dobar momak“ te mu pripisao zasluge za procesuiranje Zijada Turkovića.

Džuvo: Tražio zaštitu za saradnika

Komšić se, navodi se u izvještaju sa sastanka, čije su postojanje svojevremeno negirali svi, pa i iz ureda Željka Komšića, odbio zauzeti za Bašića. Izjavio je da institucije trebaju odraditi svoj dio posla.

OSA: To je stvar pravosuđa

Iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH kazali su jučer da je proces protiv Bašića stvar pravosuđa te da je Muhidin Bašić od početka postupka suspendiran s funkcije do okončanja sudskog postupka.
– OSA ne može komentirati postupke koji se vode pred Sudom BiH. A daljnji radnopravni status Muhidina Bašića zavisi isključivo od konačne presude Suda BiH – kazali su iz OSA-e, prenosi FTV.     (M. Aščić)