Više od polovine američkih kongresmana milioneri

WASHINGTON – Po prvi put u historiji više od polovine američkih kongresmena su milioneri, pokazuje istraživanje Centra za odgovornu politiku iz Washingtona.

Prema istraživanju, najmanje 268 od 534 kongresmena imalo je prošle godine imovinu veću od milion dolara, dok nekolicina ima bogatstvo koje se mjeri stotinama miliona dolara.

Prosječna vrijednost imovine jednog kongresmena iznosi tačno 1,08 miliona dolara, a bogati zakonodavci skoro podjednako su predstavljeni u obje partije.

Demokrate “za dlaku˝ vode ispred republikanaca, pošto njihov prosječni kongresmen ima vrijednost imovine 1,04 miliona naspram republikanaca gdje je prosjek tačno milion dolara.

CentralnoGrijanje

Najbogatiji kongresmen je Darel Isa, republikanac iz Kalifornije, čija se imovina procjenjuje na 464 miliona dolara. Bogatstvo je stekao sa kompanijom koja pravi alarme za automobile.

Najsiromašniji kongresmen je takođe iz Kalifornije, republikanac Dejvid Valado, čija je imovina u minusu od 12,1 miliona dolara, zbog dugova koje ima porodična farma.

 

(Vijesti.ba)