Virus svinjske gripe ponovno u BiH, obolio pacijent u Sarajevu

Virus H1N1 u narodnu poznatiji kao virus svinjske gripe ponovno je prisutan u BiH. Biljana Jandrić, glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, potvrdila je kako se u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječila jedna osoba kod koje je utvrđeno postojanje virusa H1N1.

Prema njenim riječima, radilo se o lakšem slučaju oboljenja. Jandrić dalje navodi da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi zabilježeno i šest slučajeva virusne influence tipa B, piše Večernji list.

Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija je kazala kako informacija o postojanju virusa H1N1 još uvijek nije stigla do zavoda, ali da ne isključuje tu mogućnost s obzirom da je virus registriran u regiji. Ravlija je također potvrdila da je u susjednim zemljama registriran i virus tzv. obične gripe zbog čega vjeruje da je stigao i u BiH iako službenih potvrda još nema.

Ravlija je također upozorila kako se zbog neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine očekuje veći broj oboljenja od virusa gripe, a posebice krajem siječnja i početkom veljače. Upravo zbog toga stanovništvo koje nije obavilo cijepljenje protiv virusa gripe se poziva da to napravi i u obližnjim domovima zdravlja jer još uvijek nije kasno. Cijepljenje se posebice preporučuje starijim osobama narušenog zdravlja i djeci budući da je to populacija kojoj virus može više naškoditi. U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Sarajevske županije ostalo je oko tri tisuće doza cjepiva protiv sezonske gripe. “Epidemija gripe nije još proglašena, a to radi Zavod za javno zdravstvo SŽ-a ako bude povećan broj slučajeva. Gripa se zasad javlja sporadično, više imamo slučajeva prehlade i viroze”, kazao je Feni glasnogovornik Doma zdravlja SŽ-a Arman Šarkić. Za sezonu 2013./2014. nabavljeno je 13.200 doza cjepiva protiv sezonske gripe, a raspoređene su u svih devet domova zdravlja na području Sarajevske županije.

CentralnoGrijanje

Šarkić kaže da se, u odnosu na prošlu godinu, bilježi nešto bolji odziv na cijepljenje protiv sezonske gripe pripadnika rizičnih skupina osiguranika, koji imaju pravo na besplatno cjepivo protiv sezonske gripe.

Inače u rizične skupine spadaju i kronični bolesnici, osobe s invaliditetom, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, MUP-u, gradskom javnom prometu, obrazovanju, znanosti i kulturi, te novinari. Prilikom cijepljenja, korisnicima je potrebna ovjerena zdravstvena knjižica.

(dnevno.ba)