Vijeće za štampu osudilo prijetnje upućene direktoru magazina “Start”

0
153

Vijeće za štampu u BiH danas je oštro osudilo prijetnje članu Vijeća – redakciji magazina “Start”, direktoru i glavnom uredniku magazina Dariju Novaliću i njegovoj porodici.

 Iz Vijeća ocjenjuju da su upućene prijetnje grubi pokušaj zastrašivanja i pokušaj sprječavanja magazina “Start” da slobodno izvještava o pitanjima korupcije i kriminala.

– Pokušaj zastrašivanja člana Vijeća za štampu u BiH, redakcije magazina “Start”, upućivanje prijetnji novinarima, glavnom odgovornom uredniku i članovima njegove porodice – kriminalno je djelo koje zahtjeva hitnu intervenciju policije i tužilaštva, u cilju nihove zaštite, ali i u cilju zaštite slobode informiranja i slobode medija u BiH – ističe se u saopćenju Vijeća za štampu u BiH.

Direktoru i glavnom uredniku magazina “Start BiH” Dariju Novaliću jutros je nepoznata osoba, koja se u telefonskom pozivu predstavila kao Darko Elez, uputila teške prijetnje, a nakon objave fotografije na naslovnici i teksta u tom magazinu koji se odnosi na aktuelno suđenje u Sudu BiH u predmetu “Bojan Cvijan i drugi”, među kojima je i Darko Elez.

Nepoznata osoba je telefonski uputila verbalne i vulgarne prijetnje Novaliću lično, njegovog porodici i redakciji magazina “Start BiH”, zaprijetivši da će se “žestoko osvetiti” odgovornom uredniku zbog naslovne strane i objavljenog teksta.

Vijeće za štampu u BiH, kao samoregulacijsko tijelo koje štiti medije od političkih, ekonomskih i svih drugih oblika pritiska i napada koji ugrožavaju slobodu informisanja, podsjeća da bez slobodnih medija nema slobodnog društva, niti slobodnog života za građane BiH.

Naglašava se da javnost ima pravo na tačnu i blagovremenu informaciju putem medija i svako ugrožavanje novinara da slobodno proslijeđuju takve informacije javnosti BiH, napadi su ne samo na slobodu medija i slobodu informiranja, već i na demokratske temelje društva u BiH.

U tome svjetlu, Vijeće za štampu u BiH zahtijeva od policije, tužilaštva i drugih nadležnih institucija hitno otkrivanje, procesuiranje i strogo kažnjavanje počinitelja upućenih prijetnji i zastrašivanja.

(FENA)