VIDEO: Sukobi prištinskih studenata i policije

0
82

Zbog sumnje u način na koji je rektor Prištinskog univerziteta došao do zvanja, studenti traže njegovu ostavku.

Studenti Sveučilišta u Prištini, koji zahtijevaju ostavku rektora jer sumnjaju u način na koji je došao do svog zvanja, sukobili su se s policijom kada su pokušali spriječiti osoblje Rektorata da uđe u zgradu.

Traže žurnu istragu, verifikaciju akademskih zvanja i ostalih uposlenika na Sveučilištu, kao i njegovu depolitizaciju. Najavljuju i kako neće odustati.

“Imamo poruku za policiju, a i za rektora: oni mogu doći ovdje sa maskama, pendrecima i oružjem koje imaju, ali jedno je sigurno – nećemo napustiti ovo mjesto sve dok rektor Ibrahim Gashi ne podnese ostavku”, poručuje student Valdrin Ahmeti.

Sukobi policije i studenata počeli su već ujutro, kad je mala skupina studenata pokušala blokirati ulaz u Rektorat kako bi onemogućila osoblju ulaz u zgradu, na što je uslijedila reakcija policajaca koji su razgurali studente i oslobodili ulaz.

“Situacija je bila mirna sve do podneva, kad je nekoliko stotina studenata, građana i predstavnika nevladinih organizacija opet blokiralo sve ulaze u Rektorat. No, potom se sve smirilo. Pred Univerzitetom je još manja grupa studenata koji su odlučni da nastave sa blokadom sve dok se njihovi zahtevi ne ispune”, javlja iz Prištine Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj.

Politizacija nastave

Pojašnjava i kako je zahtjev za ostavku rektora Ibrahima Gashija uslijedio nakon objavljivanja vijesti da je objavio znanstvene radove u jednom fiktivnom časopisu, a sve kako bi dobio zvanje redovnog profesora na Sveučilištu.

“Studenti su ubeđeni da rektor Gashi nije jedini profesor koji je to uradio, pa osim ostavke rektora zahtevaju i hitnu istragu o zloupotrebama na Univerzitetu i verifikaciju svih akademskih zvanja”, dodaje Ahmetaj.

“Ovi ljudi više i ne pokušavaju prikriti ono što su uradili. Rektor, koji je studirao historiju, platio je da mu se objavi studija o mineralima. Uradio je to u jednom nepostojećem magazinu. Laže cijeli Univerzitet, pokušava obmanuti javnost. Na kraju priznaje da je falsifikovao, ali kaže – neće dati ostavku”, upozorava Avni Zogiani iz nevladine organizacije Çohu.

Studenti zahtijevaju i depolitizaciju Sveučilišta, jer smatraju kako političari imaju veliki utjecaj na dodjelu pozicija, što je potvrdio i predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi.

“Došlo je vrijeme da se prekine sa miješanjem politike u najviše obrazovne institucije, a i u ostale nezavisne institucije Kosova”, poručio je Krasniqi.

Skupština Kosova će raspravljati o Prištinskom sveučilištu na skorašnjem zasjedanju, a studenti su najavili kako će prosvjede nastaviti i sljedećih dana.

(Al Jazeera)