VIDEO: Do sada neobjavljeni snimak trenutka bombardiranja Nagasakija 1945.godine

Japan je u Drugom svjetskom ratu bio saveznik nacističke Njemačke i fašističke Italije. Te 1945. Drugi svjetski rat se završavao. U maju je Njemačka kapitulirala, ali “Pacifički rat” se nastavljao.

Bombardovanje je izvedeno po odluci predsjednika Harija Trumana. Naređenje su izvršili američki bombarderi. To je bilo prvi put u historiji da je nuklearno oružje upotrebljeno u ratu. Sam čin i danas je kontroverzan, iako je njime završen Drugi svjetski rat.

Prva bomba bačena je na Hirošimu, 6. avgusta 1945. Efekti su bili jezivi. Hiljade mrtvih samo od eksplozije i toplotnog talasa. Ali najgore ih je tek čekalo…na desetine hiljada je umrlo sporom i bolnom smrću, izazvanom zbog radijacije.

Na Nagasaki je 9. avgusta 1945. u 11:02 prije podne bačena atomska bomba, koja je odmah ubila 39.000 ljudi, a za 75.000 se vjeruje da su umrli naknadno od zadobijene radijacije.

Crne kišne kapi koje su kasnije padale i nosile radijaciju, odnijele su još života. Mnogi od preživjelih su kasnije umirali ili još umiru od posljedica bombardovanja, kao što su rak i leukemija, tako da niko sa sigurnošću ne zna koliko je žrtava odnijelo bacanje atomske bombe.

 Meta za napad je bio Kokura, ali pošto je bilo oblačno uzeta je druga meta na listi, a to je bio Nagasaki.

CentralnoGrijanje

To je bila druga atomska bomba bačena na Japan. Bomba je imala snagu od 22 kilotone TNT i bila je imploziona plutonijumska bomba.

Iako je bomba bila jača od one bačene na Hirošimu, zbog planinskog terena razaranje je bilo mnogo manje nego u Hirošimi.

Objavljen je snimak priprema, a potom i sam čin bacanja bombe na ovaj japanski grad. Iako je film bez zvuka, on glasno govori priču o tome kako je umrlo preko 100.000 ljudi.

 

 

(brzevijesti.ba)