Veliki infrastrukturni projekti u interesu cijele BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija susreo se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksejem Meškovim. Dr. Lagumdžija je tokom razgovora sagovornika upoznao sa dešavanjima u BiH, vezanim za proteste koji su se desili i dešavaju u više gradova u našoj zemlji. Još jednom je potcrtao da se radi o opavdanom nezadovoljstvu građana, te naglasio da je ovo vrijeme u kojem građani govore, a politika šuti, sluša glas naroda kako bi se uhvatila ukoštac sa problemima koje su građani istaknuli na demonstracijama.

Istaknuo je da je osnovni prioritet osigurati mir i sigurnost građana, funkcioniranje institucija, te da je neophodan dijalog i utvrđivanje prioriteta u djelovanju, kako bi se ispunili opravdani zahtjevi nezadovoljnih građana.

Meškov je istaknuo da je mir i stabilnost Bosne i Hercegovine od izuzetne važnosti kako za stabilnost regiona, tako i za strane investitore. Najavio je da pored postojećih investicija ruskih kompanija u našoj zemlji  postoji  interes za nova ulaganja u BiH.

CentralnoGrijanje

Sagovornici su se usaglasili da su bilateralni odnosi dviju zemalja intenzivirani nakon posjete dr. Lagumdžije Rusiji prošle godine i da se razvijaju u dobrom pravcu.

Tokom sastanka je razgovarano i izgradnji plinovoda „Južni tok“ i usaglašeno je da se ovako veliki infrastrukturni projekti trebaju raditi u interesu cijele BiH i njenih entiteta i biti iskorišteni za ujedinjavanje, a ne nove podjele unutar BiH.

 Vijesti.ba