Velika pobjeda za Džumhura i bh. tenis!

0
140

Damir Džumhur je prvi bh. teniseri koji se plasirao u glavni žrijeb jednog Grand Slama, a to mu je uspjelo nakon što je u posljednjem krugu kvalfikacija za sat vremena i 40 minuta savladao belgijskog predstavnika Bemelmansa 2:0 u setovima.

U prvom setu, prvi brejk je napravio naš predstavnik i to u petom gemu, kada je oduzeo servis svome protivniku, a treba istaći da je i u prvom servis gemu belgijskom predstavniku zadao mnogo glavobolja, ali mu tada nije uspio oduzeti servis. Ipak, Bemelmans uzvraća istom mjerom, te u narednom servis gemu oduzima servis našem predstavniku.

Nakon toga Džumhur je imao dvije brejk lopte, ali ih nije iskoristio, da bi i Bemelmans u desetom gemu prvog seta imao svoju priliku za brejk, koja je ustvari bila set lopta, ali je ni on nije iskoristio. Novu priliku za brejk našeg predstavnika smo vidjeli već u narednom gemu, ali je Bemelmans bio prisebniji i uspio spasiti i ovu brejk loptu i osigurati sebi najmanje tie break prvog seta što je u narednom servis gemu učinio sigurnom igrom učinio i Džumhur koji je na kraju krunisao bolju igru tokom prvog seta osvajanjem istog. U tie breaku je bilo 7:1.

Na samom startu drugog seta Džumhur je izgubio svoj servis, te je tako Bemelmans stekao prednost brejka na samom startu što je uspio potvrditi u svom narednom servis gemu, te tako poveo sa 0:2. Bemelmans je brejk prednosti držao sve do šestog gema drugog seta, kada je Džumhur iskoristio jednu od tri brejk lopte i tako poravnao rezultat na 3:3, da bi nakon toga sigurno osvojio svoj servis gem, pa poslije još jednom oduzeo servis protivniku čime je praktično obilježena velika pobjeda bh. tenisa.

Damir Džumhur-Ruben Bemelmans 2:0 (7:6, 6:3)

Naredni protivnik rođenog Sarajlije je Jan Hajek. Čeh je trenutno 104 igrač svijeta, pa se može reći
da Džumhur ima šansi da prođe i tu prepreku. Meč je na programu rano ujutro u ponedjeljak.

Ukoliko se plasira u drugo kolo Džumhurov protivnik će biti pobjednik hrvatskog duela Karlović – Dodig.

(Vijesti.ba/SCsport)