Velika Britanija napušta EU porodicu?

0
117

“Dajem vam čvrstu garanciju da ćemo do kraja 2017. godine održati referendum o članstvu u Europskoj uniji”. Riječi su to koje je izgovorio britanski premijer David Cameron u nedjeljnom izdanju The Daily Telegrapha.

Već odavno je Cameron najavio da će referendum na kojem će građani Velike Britanije odlučivati žele li ostati u EU održati u idućem premijerskom mandatu. Već sama činjenica da je Cameron odlučio građanima Britanije ponuditi mogućnost napuštanja EU kao izbornu platformu dovoljno govori o tome koliko je euroskepticizam na Otoku trenutno jak, prenosi Index.hr.

Ankete koje su se u Britaniji provodile na temu napuštanja EU pokazale su da je javnost duboko podijeljena. Najveće istraživanje, provedeno na uzorku od 20.000 ljudi, pokazalo je da bi 41 posto građana glasalo za napuštanje Unije, 41 posto bi glasalo za ostanak u Uniji, dok ih je 18 posto bilo neopredjeljeno.

Referendum u naredne dvije i po godine

“Bez obzira kako završili idući izbori, do kraja 2017. godine održat ćemo referendum na kojem će se odlučiti ostajemo li ili izlazimo. Naravno da se nadam da ću na izborima osvojiti većinu i vjerujem da će tako biti, ali nemojte sumnjati da neću biti premijer u vladi ukoliko neću moći garantirati održavanje tog referenduma. Bit će to linija preko koje neću prijeći u bilo kakvim pregovorima o koaliciji”, izjavio je Cameron.

Britanski premijer osobno se zalaže za ostanak u Europskoj uniji. Prije provedbe referenduma, kaže Cameron, između EU i britanske vlade trebalo bi provesti pregovore o promjeni unutarnjeg ustroja Unije.
“Postoje promjene koje možemo uvesti da poboljšamo EU i svoj položaj u njoj”, kaže Cameron.

Cameron želi odmaknuti Britaniju od Europe

Jedna od promjena koje bi mnogi Britanci rado uveli je ograničenje slobode kretanja. Smeta ih što se u njihovu zemlju u zadnjih godinu dana, otkad su im otvorili granice, uselilo oko 30.000 Rumunja i Bugara. Za ovu ksenofobnu odredbu Cameron se ipak ne zalaže.

“Mislim da je sloboda kretanja unutar EU važna stvar. No, smatram da bi se morali vratiti izvornom konceptu, koji je omogućavao slobodu građanima EU da odlaze raditi u drugu zemlju”, kaže Cameron, te dodaje kako je najvažnije postići dogovor koji će Britaniju osloboditi obaveze da se još čvršće poveže s ostatkom Unije.

Promjene koje Cameron želi uvesti tiču se graničnih kontrola, subvencija za turizam, međusobne trgovine, te upliva EU u britansko pravosuđe i unutarnje poslove.

“Bez obzira kakav bude ishod pregovora koje ću voditi, održat ćemo referendum. Ali ja vjerujem da ćemo biti uspješni i imam za to dobre razloge. Za početak, i drugi u Europi žele promijeniti EU. Eurozona treba promjenu zato što joj je potrebna bankovna unija. Traži se čvršće fiskalno povezivanje. Stoga i mi imamo legitimitet kada zahtijevamo promjene koje su nama potrebne”, kaže Cameron.