Velika Britanija dala zeleno svjetlo za respirator iz Gradačca, nova era bh. industrije

Velika Britanija dala zeleno svjetlo za respirator iz Gradačca, nova era bh. industrije

RSD Sloboda

Počela je nova era bh. industrije. Naime mehanički ventilator (respirator) napravljen u Gradačcu certificiran je u Velikoj Britaniji. Naša kompanija TMD Group iz Gradačca, i njihovih 40 stručnjaka, zaslužna je za ovaj veliki korak, a rukovoditelj tehničke pripreme i tehnologije Emir Softić govorio je za BHRT u emisiji “Jutro za sve” o ovom potezu.

Britanski Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila TMD Group d.o.o. Gradačac, uz upute Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Britanski ambasador Met Fild kazao je da je BiH zemlja pametnih i vrijednih ljudi kojima samo treba dati priliku. Izuzetno mi je drago što smo mogli podržati TMD Group upravo u tome, i radujem se početku pune proizvodnje njihovog ventilatora ovdje u BiH…”

U martu 2020. godine, kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva “Ventilator Challenge”.

Do danas, MD-TEC je vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta.

Profesor Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC okarakterisao je prototip TMD ventilatora kako slijedi:

“Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa.”

MD-TEC pri Institutu za Translacionu medicinu bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu pruža podršku ubrzanom razvoju medicinskih tehnoloških rješenja. Izvorno finansiran iz Evropskog fonda za društvenu inovaciju i kolaborativnog partnerstva sa Univerzitetom u Birminghamu, te Univerzitetom Aston, MD-TEC je vrhunska laboratorija za testiranje u kliničkim uslovima, gdje se prototipi uređaja mogu testirati i procijeniti u svakoj fazi razvoja kako bi se osiguralo da odgovaraju namjeni, doprinose brizi za pacijente i da će u konačnici doprinjeti vrijednosti kliničkih usluga.

TMD Group d.o.o. sa sjedištem u Gradačcu proizvodi kovane metalne proizvode, te mašinski obrađene komponente ležajeve i druge visoko-precizne čelične komponente za primjenu u autoindustriji, željezničkoj i drugim industrijskim primjenama. Kompanija ima 70 godina iskustva u metaloprerađivačkoj industriji i jedna je od najvećih izvoznika iz Tuzlanskog kantona koja snabdijeva kupce u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Srbiji, prenosi BHRT.

(BHRT)