Veleposlanik RH Del Vechio traži rješavanje otvorenih pitanja

0
140

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio prenio je u ponedjeljak u Sarajevu premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću potporu u održanju stabilnosti BiH, ali je istodobno zatražio poduzimanje mjera za rješavanje nekih od otvorenih pitanja s Hrvatskom.
“Naši stavovi su potpuno jasni i nedvojbeni. Hrvatska želi stabilnu i prosperitetnu BiH i unapređenje suradnje naših zemalja u svim područjima”, kazao je Del Vechio kako ga se citira u priopćenju federalne vlade nakon njegova susreta s Nikšićem.

Del Vechio je na sastanku istaknuo neka otvorena pitanja koja bi trebalo riješiti u obostranom interesu.

Prije svega riječ je o skrnavljenju nacionalnih i vjerskih obilježja, a posljednji takav slučaj je zabilježen prošli tjedan kad je porušeno dvadeset spomenika na katoličkom groblju svetog Josipa Radnika u Hrvatskim Poljanama kod Tuzle.

Premijer Nikšić je najavio kako će o tome zatražiti detaljnije informacije od policije i tražiti poduzimanje mjera kako bi počinitelji bili otkriveni i kažnjeni.

Del Vechio i Nikšić razgovarali su o i mogućem rješavanja spora Željeznica FBiH i zagrebačkog Končara oko kupnje niskopodnog vlaka, kao i o problemu proisteklom iz raskida ugovora javnog poduzeća Ceste Federacije BiH s građevinskom tvrtkom Osijek-Koteks koja je izvodila radove na sarajevskoj obilaznici na dijelu koridora Vc.

Federalni je premijer najavio kako će u cilju pronalaženja rješenja organizirati sastanak predstavnika zainteresiranih tvrtki te entitetskog ministarstva prometa i komunikacija.

Istaknuta je i potreba da se u suradnji s Upravom za neizravno oporezivanje BiH riješe problemi koji nastaju pri prijevozu robe iz Hrvatske, odnosno da se u praksi poštuju postojeći sporazumi između dviju zemalja.

(Dnevno.ba)