Vatrena stihija stigla i do Melbournea

0
88

Najmanje 30 kuća je izgorilo u požarima širom australijske države Victorija, a vatra prijeti Melbourneu, drugom po veličini gradu na kontinentu.

Premijer države Victorija Denis Naphtine rekao je da šest požara i dalje gore, uključujući jedan koji je na 40 kilometara od periferije Melbournea i da je na desetine hiljada hektara vatra spržila.

Stanovnici su opisali da su njihove kuće “eksplodirale” u plamenu, a vatrogasci su naveli da su oni spasili oko 550 nekretnina iz intenzivnog plamena u prigradskom Keiloru, u blizini aerodroma.

Vrući, suhi vjetrovi i visoka temperature raspiruju vatru širom jugoistoka Victorije u najgorem požaru u posljednjih pet godina, a na stotine ljudi provelo je noć u skloništima za evakuaciju, pošto su bili primorani da napuste svoje domove. Veliki otvoreni rudnik uglja je u plamenu koja se nalazi nedaleko od obližnje elektrane koja je na putu vatre.

Premijer Victorije je naveo da spasilačke ekipe rade “veoma, veoma teško u toj oblasti da zaštite te strateške tačke”.

Brojni požari su česti u Australiji u ljetnjim mjesecima od decembra do februara. U tom periodu 25 kuća je uništeno u jugoistoku prošlog mjeseca poslije jednonedjeljne vrućine tokom koje su požari odnijeli 56 kuća na australijskoj zapadnoj obali. Meteorolozi navode da su talasi vrućine sve duži i češći u Australiji zbog klimatskih promjena.

(brzevijesti.ba)