Vaša šaka je prava mjera koliko čega pojesti

RSD Sloboda

Preporuka muškarcima je da njihov obrok ne bude veći od veličine dva dlana, dok je ženama dovoljno upola manje. Naravno, kao mjeru uzimate vlastiti dlan i to je najbolja mjera.

Dlanovi i prsti će vam poslužiti i za određivanje količine po vrstama hrane koju jedete – da biste održavali prehranu zdravom, a višak kilograma držali podalje od sebe.

RMU Banovići

Proteini – jedan dlan
Veličina vašeg dlana je prava mjera za određivanje koliko proteina ćete pojesti. Iako su namirnice sa visokom količinom proteina zdrave, poput pilećih prsa, ribe, jaja – ne treba pretjerivati, pišu “24sata“.

Ugljikohidrati – veličina šake
Broj kalorija koje se nalaze u kruhu, žitaricama, riži, krumpiru, kvinoji itd… treba biti ograničena na veličinu šake. Na ovaj način čete tijelu osigurati dovoljno energije, a nećete se debljati.

Kada se radi o tjestenini, muškarcima je dovoljna količina dvije šake, a ženama jedne.

Sir – dva prsta
Sir je vrlo ukusan zato je lako pretjerati s njime, a to nije zdravo. Dakle, komad sira veličine dva prsta sasvim je dovoljan za malo užitka, a da pritom ne ugrožavate zdravlje i vitku liniju.

Masnoće – vrh prsta
Našem tijelu u danu ne treba puno masnoća pa je količina veličine vrha prsta sasvim dovoljna, prihvatljiva i maksimalna dnevna količina.

Voće i povrće – pune ruke
Količina voća i povrća mjeri se tako da dlanove okrenete prema gore pa spojite ruke. Dvije takve porcije, kolike bi stale u ruke, dovoljne su za muškarce, a jedna za žene. Kada se radi o smoothiejima i sokovima, preporuka je 150 ml dnevno.

Slatke namirnice – palac
Slatke delicije poput bombona, čokolade, džema i sličnog ne treba konzumirati više od količine palca. Naime, tu se radi o namirnicama koje vašem tijelu uopće ne trebaju, no svatko ih voli pojesti iz čistog užitka i zato treba pripaziti sa količinom.

Desert – zatvorena šaka
Postoji mjera i za ostale deserte poput sladoleda, kolača, keksa itd. Količina ne bi smjela biti veća od veličine vaše zatvorene šake, prenosi BrightSide.

 

(24sata.hr)