Varalice prodaju u BiH lažni kosmodisk

0
192

Sarajka Suada Filipović našla se na meti prevaranata iz Banje Luke koji prodaju lažni kosmodisk, spravu za ublažavanje bolova u kičmi, po cijeni od 33 KM, iako je njegova prava cijena 119,19 KM.

Prema njenim riječima, odlučila je sestričnoj kupiti kosmodisk jer se žalila na jake bolove u leđima, a budući da i ona sama već pet godina koristi to ortopedsko pomagalo.

Telefonski poziv

– Pozvao me jednog dana čovjek koji je kazao da predstavlja firmu iz Banje Luke koja prodaje kosmodisk po povoljnim cijenama. Odlučila sam kupiti jedan. Naravno, odmah su ga donijeli i uredno su mi dali fiskalni račun. Nisam ni posumnjala u to da se radi o prevari jer je bio upakovan u istu kutiju kao i moj originalni kosmodisk – priča Filipović.

Međutim, dodaje, prevaru je otkrila njena sestrična kada je otvorila kutiju i uporedila njen kosmodisk s originalnim.

– Odmah sam ih pozvala, ali broj je bio nedostupan. S obzirom na to da njih nisam mogla dobiti, otišla sam u trgovinu “Top Shop” u Sarajevu, gdje su mi potvrdili da se radi o lažnom ortopedskom pomagalu. Nije mi do novca, ali zašto nas varaju – pita se Filipović.

Fiskalni račun za lažni kosmodisk izdala je firma “O2 Company”, koja se nalazi na adresi Ivana Dučića broj 55 u Banjoj Luci. Broj s kojeg su pozivali prevarene kupce 065/439-955 i dalje je nedostupan.

Uvoz kopija

U kompaniji “Studio Moderna”, koja je zvanični distributer ovog proizvoda za BiH, kažu da su prodaju lažnog ortopedskog pomagala zabilježili na području Banje Luke i Sarajeva.

– Uvoze se kopije “Kosmodisk Classic Seta” i prodaju tako što kupci budu pozvani telefonom te obaviješteni da su osvojili glavnu nagradu “Kosmodisk Classic Set” te da samo trebaju platiti poštarinu da bi dobili proizvod. Ovim putem apeliramo na sve građane da je ovakav način prodaje prevara. Također bih naglasila da prodaja “od vrata do vrata” i slično nisu dio našeg poslovanja – kazala je Selma Durak, kosmodisk brend menadžer za BiH.

Sve slučajeve prodaje lažnog kosmodiska građani mogu prijaviti putem telefona 033/721-053 ili na adresuinfo@kosmodisk.ba.

Kopije izrađene od jeftinih materijala

“Kosmodisk Classic Set” je klinički testirano ortopedsko pomagalo, namijenjeno smanjenju ili potpunom uklanjanju boli u leđima. Napravljen je od vrhunskih i kvalitetnih prirodnih materijala koji ne izazivaju iritaciju kože, alergije i proizvodi se u Sloveniji.

– Kada govorimo o falsifikatu, to su proizvodi izrađeni od jeftinih materijala koji mogu dovesti do raznih oboljenja kože, iritacija i koji imaju neugodan miris. Sistem rebara na falsificiranom “Kosmodisk Classic Setu” je tvrd, nije elastičan, a trakice su napravljene od najobičnije gume – objašnjava Durak.

(Avaz.ba/Foto: Avaz )