Vanredni meteorološki i hidrološki izvještaj

Meteorološki izvještaj sa stanica iz nadležnosti FHMZ u 8 h:

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bileća 14, Zvornik 9, Mostar i Trebinje 6, Bjelašnica, Gacko i Ivan-sedlo 5, Bijeljina, Goražde i Višegrad 4, Han Pijesak 3, Banja Luka, Bihać, Foča, Gradačac, Srebrenica i Tuzla 2, Bosanski Novi, Kupres, Livno, Sanski Most i Zenica 1.

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom, a mjestimično u centralnim i istočnim područjima mogući su i pljuskovi sa grmljavinom. Očekivana količina padavina od 2 do 5, na istoku Bosne od 10 do 15 l/m2. Vjetar u Bosni biće slab istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini slab jugozapadni. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 17 do 25, na jugu do 28 stupnjeva.

U nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju u višim područjima istočne i jugozapadne Bosne. Očekivana količina padavina od 2 do 5 l/m2, lokalno do 10 l/m2. Jutarnje temperature kretat će se od 11 do 17, na jugu do 20, a najviša dnevna od 18 do 26, na jugu do 29 stupnjeva.

U ponedjeljak se očekuje umjereno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, u Bosni po kotlinama, moguća magla ili niska naoblaka. Poslije podne, ponegdje u Bosne, može biti kratkotrajnih lokalnih pljuskova. Jutarnje temperature iznosit će od 9 do 16, na jugu do 19, a najviša dnevna od 22 do 28, na jugu do 29 stupnjeva.

U utorak će biti umjereno oblačno. U jutarnjim satima, u Bosni po kotlinama, moguća magla ili niska naoblaka. Poslije podne, ponegdje u Bosne, može biti kratkotrajnih lokalnih pljuskova. Jutarnje temperature iznosit će od 9 do 16, na jugu do 19, a najviša dnevna od 23 do 29 stupnjeva.

U srijedu se očekuje umjereno oblačno vrijeme. Slaba kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju u višim područjima istočne i jugozapadne Bosne. U jutarnjim satima, u Bosni po kotlinama, moguća magla ili niska naoblaka. Očekivana količina padavina od 5 do 10, lokalno i do 15 l/m2. Jutarnja temperatura kretat će se od 9 do 16, na jugu do 20, a najviša dnevna od 23 do 30 stupnjeva.

CentralnoGrijanje

Hidrološki izvještaj sa stanica iz nadležnosti FHMZ u 8 h

Stanje vodostaja na rijekama u Federaciji BiH

Prema prikupljenim podacima sa terena vodostaj rijeke Save je u porastu, dok ostali vodotoci u F BiH imaju tendenciju opadanja.
Vodostaj rijeke Sane na vodomjernoj stanici Sanski Most za posljednja 24 h je opao za 68 cm, ali je još uvijek na snazi mjera kontinuiranog obavještavanja stanovništva i CZ-e.

Prognoza vodostaja za naredna 24 h:

Prema trenutno raspoloživim podacima, budući da se tokom dana očekuju padavine, na slivu rijeke Save za očekivati je blaži porast vodostaja, a na ostalim vodotocima stagnaciju, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(Fena)