Vanredni ili prijevremeni izbori u BiH?

0
192

Velika polemika među političkim strankama vodi se ovih dana po pitanju izbora. Vanredni ili prijevremeni – osim ćutnje HDZ BiH, ostali najvažniji igrači na političkoj sceni rekli su svoje.

SDP BiH u parlamentarnu proceduru uputio je izmjene izbornog zakona kako bi se omogućilo održavanje vanrednih izbora. Ako politička volja postoji, izmjene mogu biti donesene za 15 dana, a izbore organizirati za dva mjeseca, ističe predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

“Znajući da će mnogi objašnjavati ‘mi bismo, ali nešto ne može’, mi pozivamo visokog predstavnika da, ukoliko se u narednih 15 dana ne riješi pitanje vanrednih izbora, da donese odgovarajuće izmjene zakona koje će omogućiti vanredne izbore u BiH”, poručio je Lagumdžija.

Aktuelna situacija u BiH može se prevazići samo održavanjem vanrednih izbora, smatraju i u SDA. Izmjene zakona će podržati. Ako izmjene ne dobiju potrebnu većinu, kao i u SDP-u, očekuju da ih nametne OHR.

“Na koji način napraviti promjene koje traži narod? Ne možemo ignorisati volju naroda. Jedini pravi način su izbori, bili oni za dva ili sedam mjeseci. Bolje je za dva mjeseca. Naše je da pokušamo”, ističe zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Ni HDZ 1990 ne protivi se raspisivanju vanrednih izbora, a predsjednik Martin Raguž naglašava da će ova stranka učestvovati u stvaranju zakonskih pretpostavki kako bi oni mogli biti održani.

“Druga stvar je ako ih ne bude, odnosno da li će doći do nametanja rješenja u tom smislu, što sumnjam”, rekao je Raguž.

Prijevremene izbore predlaže Stranka za BiH.

“Ako nezadovoljni građani traže promjene, evo prilike da to bude taj put”, ističe predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Sigurno je da raspisivanje vanrednih izbora neće podržati SBB BiH.

“Priča o vanrednim izborima je nova zamka državne mafije. Građani 20 godina nisu mogli da mijenjaju vlast, jer je vlast krala na izborima, budući da ima svoje izborne komisije. Vanredni izbori su zamka da se otupi oštrica narodnog nezadovoljstva. Mi odbijamo sve što SDP BiH nudi, jer je to stranka koja snosi veliku odgovornost za stanje u zemlji. Umjesto što nude razne papire, bolje bi im bilo da ponude ostavku svojih kadrova”, kategoričan je predsjednik SBB Fahrudin Radončić.

Velom ćutnje obavijen je HDZ BiH. A vanredni izbori, ukoliko bi do njih došlo, znače sljedeće: stranke koje bi dobile povjerenje na vanrednim izborima na vlasti bi ostale četiri godine koliko i traje mandat. Vanredni izbori, međutim, nisu opcija koju zagovaraju stranke iz manjeg entiteta. Tamošnji opozicioni SDS od entitetskih institucija očekuje raspisivanje vanrdnih izbora.

“Mi pozivamo Dodika, kao predsjednika RS te institucije od Narodne skupštine pa do Vlade, da razmisle o mogućnosti da podnesu ostavke i na taj način otvore proces prijevremenih izbora u RS kako bismo onemogućili nemile događaje ili štetu po RS”, rekao je predsjednik SDS Mladen Bosić.

“Neka organi SDS odluče i pokrenu inicijativu u NSRS, SNSD će to podržati. To znači da se u RS održavaju prijevremeni, a ne vanredni izbori”, naglasio je predsjednik RS i SNSD Milorad Dodik.

Dodikov stav iz SDS-a su ocjenili kao manipulaciju, poručivši da je potrebno izmijeniti državni izborni zakon, kako bi mandat izabranih na mogućim izborima trajao četiri godine, a ne nekoliko mjeseci. Dodik pak pristaje na prijevremene, a ne vanredne, zbog činjenice da prijevremeni izbore u praksi znače da ona stranka koja tim putem dođe na vlast, na vlasti ostaje do redovnih izbora, odnosno tek nekoliko mjeseci do oktobra ove godine. Stoga je malo je vjerovatno da će do prijevremenih izbora i doći s obzirom da je do oktobra ostalo još samo osam mjeseci.

(VIjesti.ba/TV1)