Vanredna sjednica Vlade TK i epilog protesta

Na vanrednoj sjednici Vlade TK, koja je održana sinoć u 23:00 sata, razmatrana je informacija o događajima sa protesta ispred zgrade Vlade TK, poduzete mjere i broj povrijeđenih osoba.
Predstavnici Vlade TK konstatovali su da su tražili sastanak sa predstavnicima propalih firmi, koji su i najavili ove proteste nakon što su nekoliko dana ranije izmijeli svoje zahtjeve na sjednici Skupštine TK.

Kako je navedeno, nakon što su prisustvo na sastanku zatražili i organizatori protesta putem neformalne grupe na društvenoj stranici, pod nazivom „Udar“, konstatovano je da isti ne mogu prisistvovati.

S obzirom da sastanak nije ni održan, došlo je do nereda, kada su demonstranti provalili u prizemlje zgrade Vlade TK, a potom su demonstracije nastavljene na ulicama Tuzle, paljenjem guma.

Prema izvještaju MUP-a TK, u 11:30 sati došlo je do narušavanja javnog reda i mira, te su demonstanti, uz prisustvo pripadnika MUP-a TK, uklonjeni iz zgrade.  U neredima je, prema istom izvještaju, povrijeđeno 17 policajaca, od kojih su dvojica zadobili teže tjelesne povrede,  i šest građana, te je polupano 11 prozora na zgradi Vlade TK. Od privedenih 27 osoba, 22 će biti puštene na slobodu, dok će se za pet podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prema informacijama Službe hitne medicinske pomoći Tuzla, pomoć je do 17:00 sati zatražilo 19 osoba, od toga 11 policajaca i 7 građana.

Iz UKC-a Tuzla konstatovano je da nisu zabilježene teže tjelesne povrede u današnjim sukobima, a pomoć je zatražilo 7 policajaca i pet građana.

CentralnoGrijanje

Na vanrednoj sjednici Vlada TK donijela je zaključak o daljim mjerama koje će se poduzimati, a jedna od njih je i pokušaj pronalaska rješenja problema radnika firmi, prije svega, od Tužilaštva TK će se zatražiti informacija o zaprimljenim krivičnim prijavama od strane radnika, za koje kažu da su ih podnijeli.

Podsjećamo, ono što je započelo kao mirni protesti eskaliralo je u ulično nasilje i sukobljavanje učesnika protesta i policije.

Kako RTV Slon saznaje od očevidaca, pripadnici Jedinice za specijalne namjene MUP –a TK su u blizini Doma zdravlja u Tuzli pretukli mladića, a nakon toga spriječili pokušaj ljekara da priskoče i pruže pomoć unesrećenom, te mladića, čiji identitet nije utvrđen zaključali u vozilo.

Očevici tvrde da ovo nije jedini napad na učesnike današnjih protesta, te da su među povrijeđenima i starije žene i maloljetne osobe. Pored toga, povrijeđen je i kamerman RTV Slon, Branislav Pavičić, kada ga je jedan od pripadnika MUP-a TK udario pendrekom.

Ministar MUP-a TK, Zoran Teofilović na sjednici je istakao da će se poduzeti sve mjere kako bi istražila odgovornost  učesnika u protestu.

 

(RTV Slon)