Vanredna situacija i u Hrvatskoj zbog leda

Posljedice ledene kiše koja je uzrokovala probleme na području Hrvatske, posebno Gorskog kotara, osjećaju se i danas.

Saobraćaj je ograničen na ugroženim dionicama, na snazi je ograničenje brzine kretanja, a pojedini tuneli nemaju električnu energiju zbog pada napona.

U Lici, Gorskom kotaru, srednjoj i severozapadnoj Hrvatskoj, kao i većem dijelu unutrašnjosti kolovozi su mokri i klizavi, niske temperature prave poledicu, pa Hrvatski autoklub (HAK) upozorava vozače koji kreću na put kroz Gorski kotar da ih, zbog pada napona električne energije ne mogu upozoravati svetlosnom signalizacijom.

Zbog ledene kiše i snijega sinoć se srušilo više dalekovodnih stubova na području Gorskog kotara, Primorsko-goranske županije i šireg područja Karlovačke županije, što je izazvalo nedostatak snabdijevanja elektičnom energijom.

Povremena i mjestimična kiša i danas se ledi u dodiru s tlom, pa se vozi uz ograničenje brzine na autoputu Rijeka-Zagreb, zimski su uslovi i zabrana saobraćaja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale je obavezna zimska oprema izmedju čvorova Kikovice i Bosiljevo 1.

CentralnoGrijanje

Jak vetar na dionici Jadranske magistrale od Bakra do Senja uzrokovao je zabranu saobraćaja za vozila na sprat, motocikle i vozila s kamp prikolicama. Na putevima u višim predjelima mogući su i odroni. Usljed ledene kiše i srušenih stabala u Gorskom kotaru zatvoreni su i granični prelazi Prezid I i Zamost, a zimski uslovi važe i za područje Samobora i Zaprešića.

Trajekti i katamarani plove redovno, dok je zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uslova zatvorena riječka pruga izmedju Ogulina i Rijeke.

U hrvatskim željeznicama ističu da, zbog vremenskih uslova u Austriji i Sloveniji, saobraćanje vozova u međunarodnom putničkom prevozu iz smijera Slovenije teče s većim zakašnjenjima i mole za strpljenje.

Vatrogasci iz Austrije krenuli su danas ka Sloveniji kako bi tamnošnjim kolegama pomogli da se izbore sa haosom koji je nastao usljed ledene kiše zbog koje su slovenačke vlasti sinoć proglasile uzbunu i pozvale pomoć iz inostranstva.

(brzevijesti.ba)