Valentino Rossi prekinuo crnu seriju Yamahe

Yamaha je čekala punih 10 mjeseci za prvu pobjedu i tugovala 12 trka zaredom u kojima je dominirala Honda. Trijumf japanskom timu donio je stari lisac Valentino Rossi, i sam sretan zbog prekida lične suše duge skoro 15 mjeseci.

Dočekala je Yamaha svoju prvu pobjedu u 2014, u sezoni koja uglavnom zna samo za dominantni duo Marquez-Honda. Na domaćoj stazi u San Marinu, na kojoj slavio zadnji put 2009, popularni Dottore je skinuo dvostruku crnu seriju. Yamaha je prvih 25 poena čekala punih 10, a Rossi skoro 15 mjeseci.

Honda i njihov napredni sistem stabilnijeg i bržeg ulaska u krivine jednostavno nisu dozvolili Yamahi pristup prvom mjestu na prethodnih 12 rundi ovogodišnjeg šampionata, držeći ovaj tim depresivnim još od otvaranja sezone u Kataru 07. aprila.

Danas očito nije bio dan za nesalomljivog Marca Marqueza, koji je sam kriv za prokockano mjesto na pobjedničkom podiju. Naime, Španac je u borbi za čelnu poziciju sa Rossijem napravio grešku, izgubivši prednji kraj Hondinog motocikla, te doživio pad u krivini broj 4. Uz pomoć redara se pridigao i ipak okončao trku na 15. mjestu uz osvojeni bod. I to treba pozdraviti!

CentralnoGrijanje

Uz Rossija, mjesta na podiju su zauzeli njegov timski kolega Lorenzo, koji se peti put ove godine plasirao na drugo, i Dani Pedrosa koji je spasio Hondinu čast plasiravši se na treću poziciju, takođe peti put ove sezone.

Za dlaku iza Pedrose ciljem je prošao Andrea Dovizioso, ponos i dika nekad slavnog, a zadnjih sezona u najmanju ruku ”ofucanog” Ducatija. Sljedeća trka vozi se u španskom Aragonu 28. septembra.

Poredak vozača 13/18: 1. Marquez (HONDA) – 289, 2. Pedrosa (HONDA) – 215, 3. Rossi (Yamaha) – 214, 4. Lorenzo (Yamaha) – 177, 5. Dovizioso (DUCATI) – 142.

(vijesti.ba)