Val nezadovoljstva u TK-a se nastavlja: U štrajk idu i budžetski korisnici?

Kršenje kolektivnog ugovora od Vlade Tuzlanskog kantona u smislu kašnjenja isplate plaća i naknada, razlog je zbog kojeg su Sindikat osnovnog i Sindikat srednjeg obrazovanja TK-a pokrenuli procedurupripreme generalnog štrajka.

– Duguju nam topli obrok za novembar i za decembar. Decembarska plaća još nije isplaćena. Također, po osnovu vlastitih prihoda, odnosno obrazovanja vanrednih kandidata, samo jedan rok od pet iz prošle godine je plaćen. To su sredstva koja kandidati uplate na budžet, a zaposlenici koji učestvuju u obrazovanju odraslih, odnosno vanrednih kandidata nisu dobili novac za taj posao koji su uredno uradili, kazao je Admir Terzić iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i kulture BiH TK-a.

Iako su se već dva puta obraćali Ministarstvu finansija, odnosno Vladi TK-a, zahtijevajući njihovo očitovanje po pitanju kašnjenja plaća, Terzić ističe da još nisu dobili nikakav odgovor.
– Na sceni je jedno blago ignorisanje zahtjeva sindikata, čak i u dijelu organizovanja sastanka, odnosno razgovora, dodao je sagovornik Oslobođenja.

Kada su u pitanju ostali korisnici budžeta Tuzlanskog kantona, oni još nisu krenuli u proceduru organizovanja štrajka, ali su, također, nezadovoljni kršenjem kolektivnog ugovora.

CentralnoGrijanje

– Ostali budžetski korisnici još nisu krenuli u tu proceduru, ali ima naznaka da bi i oni mogli stupiti u štrajk. Moraju se prvo održati kantonalni odbori, a to još nije završeno. U svakom slučaju, ako se korisnici budžeta odluče na takav korak, javnost će biti obaviještena, rekao je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK-a.

On ističe da već nekoliko mjeseci ukazuju na kršenje kolektivnog ugovora, ali i da su do sada imali sluha zbog teške finansijske situacije u budžetu TK-a.

– Pristali smo i na neka kašnjenja, kašnjenja koja imaju smisla nekih pet do sedam dana. Ali, za ovo što se dešava u zadnja dva mjeseca mi ne možemo naći opravdanje, s obzirom na to da bi Vlada po kolektivnom ugovoru trebala isplaćivati plate do petnaestog u mjesecu za prethodni mjesec. Mi samo tražimo ono što nam po zakonu pripada, zaključio je Šahović.

(RTV Slon)