Uzgojem prepelica mjesečno se može zaraditi prosječna plaća

0
305

Uzgoj japanskih prepelica nije mnogo zahtjevan posao, a može biti odličan izvor prihoda, kaže Sejo Naser (55) i sarajevskog naselja Jarčedoli. On se uzgojem prepelica bavi već nekoliko godina, jer je shvatio da u pedesetim godinama, teško može pronaći posao za sebe u nekoj od sarajevskih firmi.

Naser sada ima jato od 70 prepelica koje mu dnevno donesu oko 50 jaja. Na tržištu to stoji blizu 20 KM, s tim da jedan dio, kaže, mora vratiti prepelicama za hranu. Prema njegovim procjenama, dovoljno je imati između 350 i 400 prepelica kako bi zaradio prosječnu plaću u Federaciji, ili oko 800 KM.

“Uzgoj prepelica je jako lijepo i plemenito zanimanje. To nije čak ni zahtjevan posao, niti su potrebne velike investicije. Držite ih u kavezima. U manje od jedan metar kvadratni stane oko 25 prepelica. Važno je jedino da prepelice uvijek imaju kvalitetnu hranu, čistu vodu i da su prostorija i kavezi u kojima borave, također čisti”, objašnjava Naser.

nasersejo3

Jaja koja Naser proizvodi, kaže, vrlo brzo rasproda. Najčešće ih kupuju roditelji za djecu koja imaju loš imunitet ili slabo jedu.

“Kupuju i sportisti, naročito ovi koji dižu tegove. Jaja od prepelice su prirodni stimulansi za njih jer imaju veliku energetsku vrijednost”, objašnjava on.

Naser dodaje da se ljekovitost jaja japanske prepelice spominje i kao lijek protiv povišenog dijabetesa, prekomjernog holesterola, anemije, prepeličija jaja podižu imunitet, popravljaju krvnu sliku…

“Moje mušterije nisu samo iz Sarajeva. Mnogi dolaze iz Mostara, Lukavice ili drugih gradova”, kaže Naser.

(NAP)