Uvezivanje proizvođača i prerađivača ključ stabilne poljoprivrede u TK

RSD Sloboda

S ciljem povećanja domaće proizvodnje, a samim tim i broja novih radnih mjesta Ministartvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona kontinuirano radi na uvezivanju poljoprivrednih proizvođača, njihovom stimuliranju te organizovanju edukativnih predavanja na kojima se prezentiraju najnovija tehničko – tehnološka dostignuća iz biljne i animalne proizvodnje.

“Sirovinska baza jeste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i iz tog razloga mora se poraditi na uvezivanju farmera i poljoprivrednih proizvođača da rade i imaju ugovorenu proizvonju za naše prerađivače.  To dosta dobro funkcioniše kada je u pitanju proizvodnja i otkup svježeg kravljeg mlijeka i mislim da mi u tom dijelu možemo da ističemo dobre rezultate ako posmatramo vremenski period od 2005. godine pa do danas, mi slobodno možemo reći da smo napravili iskorak kada je u pitanju proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka uz povećanje od 25 miliona litara mlijeka,” kazao je Samid Šarac, šef Odsjeka za poljoprivredu i prehrambenu industriju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Sa pozitivnim rezultatima otkupa sviježeg kravljeg mlijeka, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK svakodnevno radi na uvezivanju primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Prema riječima našeg sagovornika, rezultati rada i na ovom  polju već su vidljivi, a ogledaju su u izvozu svježe šljive i krastavca kornišona.

“Mi smo dobili za rezultat obučene poljoprivredne proizvođače i slobodno mogu reći na području općine Živinice imali smo prije par godina  imali smo inkubacioni centar gdje su se naši poljoprivredni proizvođači educirali u proizvodnji najnovijih hibrida krastavca kornišona, paprika i ostalog povrća. I mi danas na području Tuzlanskog kantona imamo uspješne poljoprivredne proizvođače koji se bave ovom proizvodnjom,” kazao je Šarac.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona putem poljoprivredni h sajmova vrši promociju domaćih proizvođača i njihovih proizvoda, a u krajnjoj liniji kupac je taj koji odlučuje hoće li se odlučiti za provjereni domaći ili pak onaj iz uvoza.

“U cijelini, svaka institucija na svoj način promoviše domaće proizvođače i štiti domaću proizvodnju. E sad, da li je to u dovoljnoj mjeri, a naravna stvar je da se uvijek može više i bolje i mislim da mi svi kao stanovnici ovog, Tuzlanskog kantona možemo u tom dijelu uzeti učešće,” istakao je Šarac.

S početkom proljetne sjetve, a sudeći po riječima našeg sagovornika poljoprivreda je jedna od grana u kojoj će u narednom period biti mjesta za nova zapošljavanja putem projekata koji će biti realizovani i finansirani iz budžeta Federacije i Tuzlanskog kantona.

(rtvslon)