Ustav BiH ne ispunjava europske standarde

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Zdravka Bušić (HDZ RH) istaknula je tokom sinoćnje rasprave u Europskom parlamentu o Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine u 2013. godini kako podupire načela federalizma i legitimnog predstavljanja.

Kako je Feni priopćeno iz Europske pučke stranke, Bušić se tijekom svoga govora referirala na Miroslava Lajčaka, slovačkog ministra vanjskih poslova i bivšeg visokog predstavnika Europske unije u BiH, istaknuvši i kako je Lajčak u nedavnom intervjuu poručio da Ustav BiH iz 1995. godine više ne ispunjava europske standarde.

“Lajčak je nedavno u intervjuu poručio Sarajevu kako Ustav donesen 1995. godine, kao dio mirovnog sporazuma, a kojim je okončan rat u BiH, jednostavno ne ispunjava europske standarde”, kazala je Bušićeva.

Na kraju je zaključila kako se hrvatski narod osjeća ugroženim i bori se da ne izgubi svoj status konstitutivnog naroda.

CentralnoGrijanje

Sinoć se u Europskom Parlamentu u Strasbourgu raspravljalo o Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine u 2013. godini. U priopćenji iz Europske pučke stranke ističe se kako tekst tog izvješća nije blagonaklon prema političkim elitama u BiH.

“Ovo izvješće moglo bi biti prvi korak ka provođenju promjena u BiH, jer se zalaže za europski model federalizma. Povjerenik Komisije za proširenje Štefan Füle iskazao je nezadovoljstvo stanjem u BiH i kazao kako se samo repriziraju problemi iz prijašnjih godina. Poručio je kako će ostaviti otvorena vrata BiH, ali da će BiH sama morati proći kroz njih”, stoji u priopćenju.

(Fena)