Ušli u trag kriminalu teškom 30 miliona KM

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona 2013. godine je podnijelo nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Tuzla dva izvještaja u kojima se za razne zloupotrebe u Fabrici deterdženata „Dita” u Tuzli sumnjiči sedam osoba iz Tuzle i Sarajeva.

Odgovornost Uprave 

Među osumnjičenima je i Suad Kurtagić iz Sarajeva, dugogodišnji predsjednik Skupštine i Nadzornog odbora „Dite”, koji se skupa sa Slavenom Grubešićem, Marjankom Divkovićem  i Harisom Abdurahmanovićem sumnjiči za krivično djelo nesavjesnog rada u službi.

Kurtagić i ostali sumnjiče se da su znali za nezakonite poslovne odluke u „Diti”, ali da nisu ništa učinili u vezi s odgovornošću Uprave fabrike, čiji je nesavjestan rad prouzrokovao gubitak u poslovanju od 19.408.672,63 KM.

Obimna dokumentacija koju su pribavili istražitelji MUP-a pokazuje put kojim je izvlačen novac iz „Dite” u korist firme „Lora”  u Sarajevu te način na koji je  „Dita” zaduživana i uništavana.

– U ovom predmetu došlo se do dokaza koji su, naprosto, obrazac tajkunske privatizacije svih naših fabrika. U ovom slučaju, interesno povezani ljudi na jednoj strani i bankari na drugoj strani uništili su „Ditu” i ljude ostavili na ulici. Ništa, svakako, nije moglo bez podrške tadašnje politike. Inspektori su, radeći na ovom predmetu, ušli u trag kriminalu koji se cijeni na oko 30 miliona maraka – tvrdi izvor „Dnevnog avaza” iz MUP-a TK.

CentralnoGrijanje

Usluge marketinga

Posebno je interesantan podatak da je kroz tobožnje marketinške usluge iz „Dite” izvučeno više od 4,5 miliona maraka.

Na spisku osumnjičenih, osim Kurtagića, Grubešića, Divkovića i Abdurahmanovića, nalaze se i Abdulah Šahmanović, Adnan Džidić i Sead Pašić. Svi oni osumnjičeni su za nesavjestan rad u službi i zloupotrebe službenog položaja.

Preporuka novim poslodavcima 

Iako se protiv Suada Kurtagića vodi istraga u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, to Agenciji za bankarstvo FBiH nije bila smetnja da ovog „Ditinog hajduka” zaposli u Sektor za nadzor poslovanja mikrokreditnih organizacija Agencije. Praksa po kojoj je kao predsjednik Skupštine i Nadzornog odbora nadzirao tajkunske procese u „Diti”, očito je bila preporuka njegovim novim poslodavcima.

(Avaz)