Uskoro premijera dokumentarnog filma “Logori smrti”: Istina o stradanju logoraša u BiH

Dokumentarni film “Logori smrti” jedan je u nizu filmova kojima se pokušavaju prikazati zločini u logorima i stradanje logoraša kroz žive riječi logoraša, svjedočenja o patnjama kroz koje su prošli, torture, zlostavljanja…

Premijera filma u kojem su korištene i presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, domaćih sudova, ali i drugi materijali koju dokazuju i dokumentuju torture u logorima bit će upriličena 24. novembra.

Projekt je uradio Savez logoraša u BiH u saradnji s Udruženjem Pravda, organizacijom koja se bavi i kinematografijom, a režiser je Avdo Huseinović, koji je već radio na nekoliko dokumentarnih filmova o stradanjima tokom agresije na BiH.

Namjera je da film bude preveden na više jezika da bi mogao biti prikazan širom Evrope uz poruku “da se ne zaboravi i ne ponovi patnja kroz koju su prošli logoraši u BiH”.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković pojašnjava da se zajedno sa projektom otvaranja muzeja logorašima u Brčkom krenulo i sa snimanjem dokumentarnog filma “Logori smrti”.

Kako kaže, ne može se obraditi svih 657 logora, ali se mogu obraditi 22 ključna logora u kojima su vršeni najveći zločini nad logorašima.

“Zamislili smo ga tako da preživjeli logoraši iz logora daju svoje izjave, svjedoče o danima provedenim u logorima, torturama…”, ispričao je Mešković.

Obezbijeđene su presude Međunarodnog suda u Hagu, Suda u BiH i te presude će biti korištene u “podebljavanju” tih istina i svjedočenja logoraša.

“Bit će tu komparacije i sa logorima u Drugom svjetskom ratu, torturama koje su tadašnji logoraši prolazili i ratu u BiH. Tu se uvijek pojavljuje nešto novo”, pojasnio je Mešković.

CentralnoGrijanje

Kako kaže, 1945. je godina kada je završen Drugi svjetski rat, ali da ga sadašnje generacije nisu zapamtile, ali da su o njemu učile u školama.

“Mislili smo da je gotovo sa ratovima i logorima. Dođoše brzo ’90-te. U mnogim situacijama, zlostavljanja i torture su bile gore nego ’40-tih godina”, pojasnio je Mešković za AA.

Kako je kazao, tokom Drugog svjetskog rata bilo je jako malo “živih štitova”, ali tokom rata u BiH je toga bilo jako puno.

“Nemamo zakon, nismo prepoznatljivi u javnosti”, pojašnjava Mešković i dodaje da nema jasne poruke šta se dogodilo.

Sve to ih je podstaknulo na pokretanje projekta “Logori smrti” u sklopu kojeg će narednih dana biti urađena laboratorijska obrada, a premijera je zakazana za 24. novembar.

Film će trajati oko 100 minuta.

“Uporedo radimo i na prevodu ovog filma na turski jezik. Dogovorili smo prevod filma na engleski, njemački i francuski jezik. To je jedna vrsta istine o stradanju logoraša u BiH”, ispričao je Mešković.

(AA)