Uskoro Plan upisa u srednje škole na području TK

0
276

Učenici devetih razreda osnovno obrazovanje završavaju 24.maja,  nakon čega bi trebali donijeti odluku koju će srednju školu pohađati. Izrada Plana upisa učenika u srednje škole na području TK još uvijek traje, no učenici bi već do juna trebali znati čime se žele baviti u budućnosti.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK u januaru je uputilo dopis srednjim školama na području TK da dostave prijedloge upisa učenika u prvi razred što je i učinjeno. Resorno Ministrastva nacrt plana upisa učenika dostavio je  relevantnim institucijama koje takođe učestvuju u izradi plana te će isti biti upućen u javnu rasparavu u drugoj polovni  maja 2016.godine.

„ Poslije javne rasprave na koju opet pozivamo te relevatne institucije i sve druge koji žele da učestvuju, Vlada treba da da prethodnu saglasnost te se raspisuje konkurs za upis učenika u srednje škole.“, istakla je Mersija Jahić pomoćnica ministra za obrazovanje TK.

Upis učenika u prve razrede srednjih škola mora se obaviti najkasnije dva mjeseca prije početka školske godine te bi ove godine upis učenika trebao početi u prvoj sedmici juna.

„ Svake godine mi dajemo dva upisna roka, jedan skoro iza drugog, s tim da i učenici kada završe popravne ispite u osnovnoj školi, na svu sreću takvih učenika i nema puno, imaju mogućnost da upišu škole u kojima ima mjesta za upis ako ispunjavaju uslove kriterije.“, navodi Jahić.

U kriterij upisa u sredenje škole bit će uvršteni  i rezultati postignutu na eksternoj maturi, koji učenici po novom zakonu o osnovom obrazovanju od ove godine obavezno polažu. Izbor srednje škole odluka je koju bi učenici trebali donijeti zajedno sa roditeljima,  prilikom čega treba voditi računa o afinitetima učenika, profesionalnoj orjentaciji te potrebama određenih profila na tržišu rada.

„ Provodi se postupak profesionalne orjentacije učenika u osnovnim školama na osnovu koje se može procjeniti da li su djeca više usmjerena na tehniče nauke, prirodne nauke, jezike, umjetnosti i mislim da vrlo malo roditelja se zainteresuje šta je rezultat te profesionalne procjene, koja se po meni treba voditi još od predškolske ustanove.“, napominje Jahić.

Koliko je izbor sredenje škole ispravan svaki put pokaže vrijeme, navodi Jahić. U svakom slučaju učenicima ostaje šansa da izbor zanimanja mijenjaju po završetku srednjeg obrazovanja, kada definitivno donose odluke čime će se baviti u životu. No i upis u sredenju školu ne treba shvatati olako, jer životni standard u poslijednje vrijeme pokazuje da i oni sa fakultetskim diplomama godinama bivaju na evidenciji birao za zapošljavanje.

Iz Ministastva podsjećaju da učenici  devetih razreda nastavu završavaju 24.maja.

(RTV Slon)