Uskoro imenovanje novog premijera TK

0
128

Danas je istekao rok za dostavljanje prijedloga za imenovanje budućeg premijera i ministara u Vladi TK. Građani, predstavnici udruženja i grupa u proteklih nekolika dana Skupštini TK dostavili su svoje prijedloge kandidata koji bi trebali činiti novu Vladu TK.

Skupštini TK dostavljeni su prijedlozi novog sastava Kantonalne vlade. Tako su se među kandidatima za premijera našli prof. dr. Bahrija Umihanić, dr. Mido Glavić, doc. dr. Amer Tenić, dipl.ing. rudarstva Salih Delić, Edin Osmanbegović, Faruk Balijagić, dipl. inžinjer elektrotehnike Izet Džananović, mr. Mirsad Nalić, Svetlana Cenić i Muhamed Murselović. Imenovanje premijera i ministara buduće ekspertne i stručne Vlade, kako kaže predsjedavajući Skupštine TK, odvijat će se u skladu sa Ustavnim  i Zakonskim odredbama.

„Ja ne očekujem da će biti nekih pritisaka da radimo nešto mimo Ustava i Zakona, mislim da poslanici neće prihvatiti da rade nešto što nije u Ustavu, ni da krše Zakon za nešto zašto bi mogli odgovarat.“

Ilić ističe da nakon imenovanja mandatara slijedi obavljanje konsultacija sa svim zainteresovanim kako bi došlo do formiranja najbolje moguće Vlade. U razgovorima sa Udruženjima, neformalnim grupama i građanima kao rok je definisan 1. mart .

Međutim, prema riječima Ilića, ljudi ne predstavljaju problem i nisu precizirani rokovi Ustavom. Slađan Ilić će od momenta kada mu bude dostavljeno ime, mandatara imenovati u roku od sedam dana.

 „Nakon toga, on nema neki propisan rok. Realno je mišljenje da nije uopšte bitan dan ,dva gore dole ako je u cilju kvaliteta da se iznađe Vlada koja bi se stvarno mogla nositi sa problemima koji su se nagomilali i kojih je zaista mnogo.“

Nakon imenovanja mandatara Vlade TK, na red dolazi imenovanje ministara među kojima su oni koji su se već okušali u ministarskim foteljama.

(RTV Slon)