USD BiH: Saopštenje za javnost povodom početka nove školske godine

Povodom početka nove školske 2014./2015. godine, Unija socijaldemokrata želi uputiti iskrene čestitke učenicima, roditeljima i svim prosvjetnim radnicima. Posebne čestitke upućujemo prvačićima, koji će u svoje školske klupe danas kročiti po prvi put.

Nažalost, mnogi učenici iz poplavljenih područja, unatoč želji za rad i sticanje novih znanja skupa sa svojim vršnjacima iz cijele Bosne I Hercegovine, uskraćeni su za zvaničan početak nove školske godine. Učenicima iz osnovne i srednje škole u Federaciji, čiji su objekti pogođeni poplavama, nastava se odgađa do 15. septembra.

Smatramo da krivicu za neblagovremeni početak školske godine snose Federalna Vlada i njeno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i kulturu jer nisu reagovali na vrijeme, kako bi se ti objekti pripremili za redovnu nastavu ili barem pronašao alternativni smještaj. Samo u Maglaju oko 2.200 osnovaca će biti uskraćeno za početak nastave.  Alternativno rješenje vide u pohađanju nastave u improviziranim šatorima ili pod vedrim nebom. Bilo je i više nego dovoljno vremena Vladi i Ministarstvu obrazovanja Federacije BIH da se od maja do septembra pronađe smještaj dostojan obrazovanja svakog učenika.

CentralnoGrijanje

 Unija socijaldemokrata – Unija za sve nas, apeluje na odgovorne u ovim tijelima, da što hitnije pronađu odgovarajući smještaj kako bi se nastava nesmetano odvijala, i da đaci ne bi trpjeli zbog propusta odraslih.

(objektivno.ba)