Uređenje balkona i dvorišta: Koje cvijeće se najviše uzgaja i kupuje?

0
587

Period proljeća, posebno maj, vrijeme je kad mnogi građani uređuju svoje balkone i dvorišta. U ovo vrijeme kupuju cvijeće na tržnici, kako bi balkon i dvorište što ljepše izgledali. Ponuda je raznovrsna, a cijene kao i prošlogodišnje, tvrde prodavci.

Šarenilo boja od cvijeća može se tokom proljeća vidjeti na balkonima mnogobrojnim objekata i u dvorištima u Tuzli. A isto tako i na pijaci. Fatima Pirić jedna je od onih koji gaje ljubav prema cvijeću i uređenju svog balkona. Ima veliki prostor, što je prednost za gajiti raznovrsno cvijeće.

”Volim cvijeće, imam veliki balkon, samo gajim husnijusufe, petonije posadim, volim u baštu. Bude mi lijep balkon, husnijusufi cvatu, imam ruže u bašti”, kaže Fatima.

Većina onih koji vole cvijeće, svake godine kupuju i novo, kako bi dopunili svoje saksije. Prodavci kažu da su cijene ostale iste, kao i prethodnih godina. A i kupuje se isto cvijeće.

”Naši sugrađani najčešće kupuju muškatla, husnijusuf jer ostaje i za sljedeću godinu za saksije, onda ideslovenčica, loza padajuća, ovaj ledenjak ide za staze, petonija ide za saksije, salvija rade se staze, ovamo je padajuća slovenčica za balkone i ove trajnice, kadifica, minđušice”, ističe Merhidin Hasić, prodavač cvijeća.

Naše sugrađanke koje uzgajaju cvijeće, kažu da se ono mora voliti kako bi se mogli brinuti za njega i kako bi njime uljepšavali svoje balkone i dvorišta.

”Standardna je ponuda robe kao i prošle godine, cijene su na prošlogodišnjem nivou. Ništa nije skuplje, čak neki proizvodi su jeftiniji, nije bilo nekih poskupljenja. Zadovoljni smo sa kvalitetom robe”,

Prodavci kažu da uglavnom isti sugrađani, uglavnom sugrađanke kupuju cvijeće. Mala je razlika u kupovini, u prodavci ističu da se od cvijeća jedino više prodaju sadnica povrća za bašte.

(rtv slon)