Upoznajte novu šeficu YouTube-a za koju “ne postoji nemoguće”

0
111

YouTube od početka februara ima novu izvršnu direktorku: zove se Susan Wojcicki, ima 45 godina i četvoro djece, a prvi čovek kompanije Google, koja je i vlasnik ovog kanala Larry Page opisuje je kao ženu za koju ’ne postoji nemoguće’.

Kako ističe CNN, novu šeficu YouTubea čeka veliki posao – da osmisli reklamiranje na web stranici najpopularnijeg internet servisa za razmjenu video sadržaja i da ’natjera’ online gledaoce da to gledaju. Žena sa najvišim ’činom’ u Google-u, je prethodno bila potpredsjednica te kompanije za marketing i prodaju.

Google je kupio YouTube 2006. godine, za 1,65 milijardi američkih dolara, a CNN napominje da je za tu odluku jedna od najzaslužnijih Susan Wojcicki.

Godine 1998, u vrijeme kad je Steve Jobs upravo predstavio prvi ’iMac’ i dok se na internet još ’kačilo’ preko telefonske ’dial up’ veze, dvojica studenata, zaluđenika za kompjutere, stvarala su internet pretraživač.

“Kancelarija” im je bila – garaža Susan Wojcicki u Kaliforniji, “zaluđenici” su bili Sergey Brin i Larry Page, a ’projekat iz garaže’ danas je gigant među tehnološkim kompanijama – Google.

CNN primjećuje da je Susan Wojcicki, zapravo, ’dio Google dinastije’, a to je postala kad je prije 16 godina iznajmila garažu Brinu i Page-u – da bi otplatila hipoteku.

Bila je 16. osoba koju su njih dvojica zaposlili, a udala se za jednog od Google direktora, Dennisa Tropera.

Njena mlađa sestra udala se za Brina, a majka je konsultant kompanije za obrazovna pitanja.

Kad se pridružila Google-u, bila je u četvrtom mjesecu trudnoće: prijatelji su joj rekli da “mora da je poludjela” kad daje otkaz u čuvenom Intelu da bi se pridružila kompaniji u povoju, usred trudnoće…

Wojcicki sada zna da joj je to jedna od najboljih odluka u životu.

Danas ima četvoro djece i ističe da joj je porodica “nevjerovatno važna”, pa se trudi da uvijek dođe kući prije večere, a od saradnika traži da je ne kontaktiraju između šest sati po podne i devet, jer je to vrijeme koje provodi s djecom.

Kao djevojčica, željela je da bude umjetnica. “Na neki način, mislim da me to i dovelo do tehnologije. Mislila sam: Ovo je kao novi način kreiranja stvari”, izjavila je u intervjuu za Makers.com.

Jedna je od tri kćerke profesora fizike na Univerzitetu u Stanfordu, Stenly Wojcickog, a majka Ester joj je novinar i predavač.

Kad se 1999. pridružila kompaniji, postala je prvi Google direktor marketinga.

Susan Wojcicki stvorila je Google Images i Google Books, a kao potpredsjednica kompanije za marketing i prodaju, bila je zadužena za reklamne proizvode, koji – po podacima iz 2012. godine – čine 87 odsto prihoda kompanije.

(bizlife)