Upoznajte hrabru Džamilu, prvu ženu šefa policije u Avganistanu

Džamila Bajaz ima 50 godina, petero djece, tri sina i dvije kćerke, i prva je žena sa činom policijskog pukovnika, koja stoji na čelu uprave jedne zone u Kabulu, u Avganistanu, zemlji u kojoj procenat žena policajaca iznosi samo jedan posto.

Džamila je šef gradskog okruga, samo srce grada, u kome se nalaze zgrade vlade, koje su često mete terorističkih napada, prenosi Blic.rs.

Džamila nosi crni veo, sivu uniformu i tek malo šminke. Dodjeljen joj je prvi gradski okrug, samo srce grada, u kome se nalaze zgrade vlade, koje su često mete terorističkih napada.

Žene danas čine manje od jednog procenta u policijskim snagama Avganistana. Uglavnom rade administrativne poslove ili se bave kriminalom čiji su počinioci žene. Međutim, vlada želi da uradi nešto više. Cilj je da do kraja ove godine u policiji bude zaposleno 10.000 pripadnica ljepšeg spola.

Džamila nije zažalila što je napravila ovakav izbor. Otac joj je bio policajac, i, iako je to bilo vrlo neobično, odlučila je da krene njegovim stopama. Uspjela je da se u policijskoj hijerarhiji popne više od bilo koje druge žene u Avganistanu, i prošle nedelje je postala prva žena koja komanduje cijelim gradskim okrugom – i to glavnim u Kabulu. Njeno unapređenje umnogome je shvaćeno kao način da se Zapadu pokaže da je Avganistan, u kome dominiraju muškarci, riješio da se posveti pravima žena.

TUKLI JE TALIBANI

CentralnoGrijanje

Džamila je počela policijsku karijeru 70-tih prošlog vijeka, tek nešto malo prije nego što će zemlju napasti Sovjetski Savez.

“Mnogi režimi su dolazili i odlazili, ali ja nisam napuštala policiju sve dok nisu došli talibani”. Godine 1996. talibanski borci zauzeli su glavni grad. “Kad sam se vratila kući tog 26. septembra, pretvorila sam se ponovo u običnu ženu. Talibani su sve zaustavili. Bilo je kao da su i sam život zaustavili” priča Džamila.

Naime, nova pravila, između ostalog, zahtijevala su da se žene voze u posebnim autobusima, a između vozača i putnica je morala stajati zavjesa. Jednog dana je pokušavala da uđe u gradski autobus i tom prolikom je član talibanske vjerske policije ugledao njen zglob na nozi ispod burke.

“Udario me plastičnim kablom zato što mi je video dio noge” kaže Džamila.

Prisjeća se i drugog slučaja kada je od policije za moral dobila batine. Bio je vreo dan, a ona je tik ispred kuće skinula znojem natopljenu burku. To je bio razlog za batine. Džamila je, uspjela da prebrodi i te crne dane i danas se svojim primjerom bori za bolju budućnost svoje zemlje.

(brzevijesti.ba)