Uposlenici protiv spajanja Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla

U vezi sa nezvaničnom informacijom o umrežavanju Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla, na sastanku kolektiva JU Srednja muzička škola Tuzla, održanom 19.5.2015. godine, zaposlenici su se jednoglasno izjasnili protiv spajanja gore navedenih škola. Tim povodom oglasili su se saopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti.

JU Srednja muzička škola Tuzla (koja postoji od 1957.godine), već skoro tri godine obavlja djelatnost u neadekvatnom prostoru, iseljeni po rješenju Službe za inspekcijske poslove Inspektorata za građevinarstvo Općine Tuzla br. 09-23-3936/12, iz zgrade koja je u vlasništvu 1/2 Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla, zbog ugroženosti objekta.

U izuzetno teškim uslovima u kojima se nalazimo bez ikakvog statusa, nastava se obavlja u skladu sa Pedagoškim standardima, uz maksimalnu racionalizaciju raspoloživog prostora i profesionalnog kadra.

I u takvim uslovima škola ostvaruje izuzetne uspjehe kako u državi, tako i u inostranstvu i njeguje trajne vrijednosti kod učenika te oblikuje njihovu ličnost na najplemenitiji način.

S obzirom na navedeno, smatramo da formiranje novog pravnog lica ne bi dovelo do poboljšanja organizacijskog ustrojstva, ni prostorno ni kadrovski, a ne bi došlo ni do značajnije uštede sredstava.

U dugogodišnjem pozitivnom iskustvu u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, kao nadležnom institucijom koja ima ingerenciju da štiti interese učenika, roditelja i uposlenika škole, iznenađuje da je izrada elaborata rađena bez znanja i konsultacije struke.

Očigledno je da prijedlog elaborata nije kompletan, ne sadrži ozbiljnu analizu, čak sadrži i netačne podatke, a i sam pojam uštede je upitan.

Sve studije u Bosni i Hercegovini kao npr. „Strateški pravci razvoja obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ usvojen od strane Vijeća ministara, ukazuje na STVARNE probleme koji negativno utiču na kvalitet nastave:

„Nedostatak školskog prostora, odgovarajućih učila i modernih nastavnih tehnologija, loša informatičko komunikacijska opremljenost škole,što sve negativno utiče na kvalitet nastave“

Niti jedan dokument ne spominje postizanje kvaliteta uštedom i umrežavanjem, nego naprotiv potrebom ozbiljnijeg tretmana i ulaganjem u obrazovanje.

MUZIČKA UMJETNOST I MUZIČKO OBRAZOVANJE JE JEDINSTVENA LJUDSKA VRIJEDNOST KOJA U SVAKOM UREĐENOM DRUŠTVU IMA PODRŠKU DRUŠTVENE ZAJEDNICE, RODITELJA, UČENIKA, JAVNIH I KULTURNIH RADNIKA, INTELEKTUALACA, MEDIJA.

MI JE U OVOM TRENUTKU OČEKUJEMO.

Kolektiv JU Srednje muzičke škole Tuzla