Upitno održavanje izbora u 2014. godini?

Opšti izbori 2014. godine mogli bi da budu poništeni zbog nepoštivanja zakonskih odredaba o rodnoj zastupljenosti u opštinskim biračkim komisijama i na kandidatskim listama, upozoreno je na današnjoj sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma razmatrala je zahtjev Centralne izborne komisije /CIK/ BiH za vjerodostojno tumačenje odredaba Izbornog zakona, prema kojem u opštinskim izbornim komisijama i na kandidatskim listama treba da bude najmanje 40 posto manje zastupljenog pola.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Aleksandra Pandurević smatra da je zahtjev CIK-a apsolutno opravdan, jer bi se moglo desiti da zbog nedovoljne zastupljenosti jednog od polova u opštinskim biračkim komisijama ili na kandidatskim listama neko podnese tužbu i dovede u pitanje cijeli izborni proces.

“Postojećim zakonom ne možemo provesti izbore, jer imamo 93 opštinske izborne komisije sa tri člana. Zakon kaže da manje zastupljeni pol treba da čini 40 posto, a to je 1,2 čovjeka. Ako zaokružite na jednog, što je preporučio Savjet ministara, to opet nije najmanje 40 posto, kako kaže zakon, i bilo ko da se žali, dobio bi na sudu”, upozorila je Pandurevićeva.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović smatra da nema razloga za pesimizam i da je moguće putem tumačenja postojeće pravne norme prevazići problem.

CentralnoGrijanje

“Ukoliko ne bude rješenja u Parlamentarnoj skupštini, CIK ima mogućnost da raspiše i održi izbore, tumačeći zakone, kako je Ustavom i Izbornim zakonom ovlašten”, rekao je Džaferović.

Član CIK-a Ahmet Šantić objasnio je da se Komisija obratila za pomoć Parlamentarnoj skupštini zbog nepreciznosti određenih normi kojima je regulisano pitanje rodne zastupljenosti, odnosno manje zastupljenog pola na kandidatskim listama odnosno u organima za provođenje izbora.

“Riječ je o tehničkom pitanju kada je nemoguće zadovoljiti princip od 40 posto, ali koje je veoma bitno za provođenje izbora”, istakao je Šantić.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma zatražila je od Savjeta ministara da se, osim o rodnoj zastupljenosti u opštinskim izbornim komisijama, izjasni i o pitanju rodnog rasporeda kandidata na kandidatskim listama, nakon čega će Komisija ponovo razmatrati ovo pitanje, a CIK-u i Ministarstvu pravde BiH sugerisano je da pokušaju naći izlaz iz postojećeg problema.

(Srna)