Upaljen crveni meteoalarm, sutra moguće poplave

0
145

U većem dijelu Bosni i Hercegovini sutra se očekuje opasno vrijeme, piše novinska agencija Patria. Kako je najavljeno u Federalnom hidrometeorološkog zavodu očekuju se obilnije padavine i to čak 20 do 50, a negdje i više od 50 mm kiše.

– Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputsva dana od strane vaših državna tijela – navode iz Zavoda.

Crveni meteoalarm upaljen je na području Višegrada, što znači da je vrijeme izuzetno opasno te da se prognozira iznimno intenzivan meteorološki događaj.

– Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere – navode u Zavodu.

Obilnije padavine najviše se očekuju u centralnim i sjeveroistočnim dijelovima BiH. Većina rijeka, izuzev Bosne imala je trend opadanja vodostaja, ali će tokom noći usljed padavina doći do porasta te nisu isključene poplave.

(NAP)