UNTZ: Novi zakon o visokom obrazovanju kvalitetniji je od trenutnog

0
212

Predstavnici Unije studenata Tuzlanskog kantona će uz manje opravdane korekcije biti zadovoljni novim Zakonom o visokom obrazovanju, jer on prije svega bolje pozicionira studente i na kvalitetniji način tretira njihovu problematiku, ukratko bi bio zaključak današnjeg sastanka predstavnika Unije predvođenih predsjednikom Nedžadom Hodžićem, sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem, ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatanom Muratovićem i stručnim savjetnikom u Ministarstvu Fuadom Mešanovićem.

„Mi ne možemo kritikovati nacrt Zakona kada on studentima i rješavanju studentske problematike donosi boljitak…, …znatan broj ljudi koji nisu ni pročitali tekst novog Zakona, a daju si za pravo da komentarišu. Studenti su u ovom momentu i predmet manipulacije određenih interesnih krugova i neformalnih grupa na Univerzitetu, a Unija i njeni članovi su izloženi velikom pritisku i napadima određenih profesora“ istakli su predsjednici asocijacija/udruženja studenata fakulteta Univerziteta, a to je i stav Upravnog odbora Unije studenata Univerziteta u Tuzli, kao krovnog predstavničkog organa na Univerzitetu u Tuzli.

Premijer i ministar su se složili da se radi o Nacrtu Zakona koji nije savršen i upravo je zbog toga i predložen u formi nacrta. „Nedavno je završena javna rasprava, među pristiglim prijedlozima i sugestijama akademske zajednice i drugih interesnih grupa ima i vrlo kvalitetnih i takvi prijedlozi će sigurno biti prihvaćeni. U svakom slučaju radi se o mnogo kvalitetnijem Zakonu od trenutno važećeg“ rekao je ministar Muratović.

„Niko se ne želi miješati niti upravljati naučno – istraživačkim radom Univerziteta, ali u finansije, obzirom da svake godine za finansiranje rada Univerziteta Vlada iz Budžeta izdvaja oko 22 miliona KM, se moramo „miješati““, rekao je premijer Gutić ističući da je upravo kao rezultat Vladinog „ne miješanja“ u finansije Univerziteta, evidentiran znatan stepen finansijske nediscipline na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Također danas je istaknuto da je Nacrt Zakona u potpunosti usklađen sa Okvirnim Zakonom o visokom obrazovanju u BiH, a kriteriji za osnivanje privatnih univerziteta su i znatno pooštreni u odnosu na trenutno stanje, tako da ne stoje optužbe koje su ovih dana iznesene na račun Nacrta Zakona o visokom obrazovanju TK. Također premijer i ministar su podcrtali da su svi ministri koji su radili na izradi novog Zakona (Mirsada Begović – DF, Izet Jagodić – SBiH i Zlatan Muratović – SBB) prilikom pripreme teksta Zakona konstantno konsultovali službene predstavnike akademske zajednice, tako da su potpuno neosnovane izjave određenih profesora koji i ovaj argument koriste da kritikuju nacrt Zakona.

Premijer i ministar su se na kraju sastanka još jednom predstavnicima Unije studenata zahvalili na današnjoj posjeti i prilici da otvoreno razgovaraju o otvorenim pitanjima, te pozvali i predstavnike sindikata visokog obrazovanja da sa resornim ministarstvom otvore dijalog.