UM “Velika djeca” podnosi krivičnu prijavu protiv rektora Envera Halilovića

0
102

Udruženje mladih “Velika djeca” Tuzla obratili su se saopštenjem u kojem navode da danas podnose krivičnu prijavu protiv rektora Envera Halilovića zbog, kako navode, opstruiranja provođenja pravosudnih odluka, te najavljuju skorašnje ulično potraživanje depolitizacije obrazovanja putema izlaska na mirne proteste pred rektoratom Univerziteta u Tuzli.

“Rektorat Univerziteta u Tuzli na čelu sa prof.dr. Enverom Halilovićem odbija ustupiti prostorije bivšeg Doma Armije BiH u svrhu korištenja Opštinskog suda Tuzla i preseliti akademski odsjek ovog Univerziteta. Obzirom da su prostorije i dalje okupirane od strane Univerziteta u Tuzli te da se tim činomopstruiraju:
– realizaciju IPA projekta rekonstrukcije ove zgrade 2012/2013,
– odredbe vlade TK kao i odluka kantonalnog pravosuđa
– realizaciju finansijskih sredstava izdvojenih za preseljenje fakultetskih odsjeka još uvijek smještenih u ovom objektu, želimo ukazati na jasnu političku zloupotrebu akademske zajednice.

Podsjećanja radi, premijer Tuzlanskog Kantona prof. Bahrija Umihanić, 04.04.2014 godine je uputio stav Kolegija Vlade TK kojim zadužuje ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta da u saradnji sa ministarstvom pravosuđa i uprave kao i Kantonalnim tužilaštvom definira konačno riješenje izmještanja univerzitetskih odsjeka van prostorija nekadašnjeg Doma Armije Bosne i Hercegovine.  Istim aktom je naloženo povlačenje tužbe kojom Univerzitet u Tuzli osporava odredbu iseljavanja akademskog odsjeka podnijete Kantonalnom pravobranilaštvu 28.10.2013 godine. S ciljem ubrzanog riješavanja imovinsko-pravnog pitanja i pripreme tenderske dokumentacije premijer Vlade TK je ovaj akt uputio i Federalnom ministarstvu pravde”, navodi se u saopćenju UM “Velika djeca”.

(RTV Slon)