Ulice američkog grada Ferguson kao ratna zona – diljem SAD-a prosvjedi solidarnosti s ustankom protiv policijskog režima u Fergusonu

Brutalnost američke policije, naročito prema mladim crncima, prelila je čašu prošlog tjedna u gradiću Ferguson, nedaleko od St. Louisa, kada su ubili 18-godišnjeg mladića po imenu Michael Brown. Nakon njegovog ubojstva od strane policije prvo su krenuli prosvjedi, no uskoro dolazi do nasilja i nereda. 

Vezane vijesti:
– Policija u američkoj saveznoj državi Missouri ubila nenaoružanog crnog tinejdžera, prosvjedi prerasli u nemire
– Nastavljaju se nemiri u američkom gradu Ferguson nakon što je policija ubila nenaoružanog crnog tinejdžera: sukobi, pucnjava i suzavac
Grad Ferguson na karti SAD-a

I dok se vodeći američki mediji fokusiraju isključivo na kriminalne skupine koje kaos koriste za pljačku, diljem SAD-a počinju se održavati prosvjedi solidarnosti, a situaciju u Fergusonu nazivaju “ustankom” i otporom protiv policijskog režima.

Ubijeni Michael Brown

Da je stvar itekako ozbiljna pokazuje i činjenica da se jučer po ovom pitanju oglasio i predsjednik SAD-a Barack Obama rekavši kako policija “mora poštivati prosvjednike” nakon četiri noći sukoba u Fergusonu. Dakako, od Obame se i očekivalo da nešto kaže, no imajući u vidu kako se pod njegovom administracijom provodi militarizacija policije, njegove riječi nemaju jačinu.

Obama diplomatski proziva obje strane: “Nikada ne postoji opravdanje za nasilje prema policiji niti ne postoji isprika za one koji žele ovu tragediju koristiti za vandalizam ili pljačku. Također nema opravdanja da policija koristi prekomjernu silu protiv mirnih prosvjednika ili da baca prosvjednike u zatvor zbog korištenja njihovog prava koje je zajamčeno prvim amandmanom”, rekao je Obama.

Obama slučaj u Fergusonu naziva tragedijom, no zapravo se radi o ubojstvu – ubojstvu koje bi prošlo bez posljedica, kao i mnogo puta do sada, da nije došlo do ustanka naroda. A kada govorimo o ustanku u Fergusonu, kao i o sve brojnim prosvjedima potpore, onda se ne može govoriti o “rasnom” ustanku, jer je činjenica da mnogi bijelci sudjeluju u demonstracijama. “Rasna” komponenta je pak izražena u napadima američke policije – statistike potvrđuju kako su crnci daleko češće žrtve policijske brutalnosti te se masovno bacaju u zatvore.Prosvjednik u New Yorku

CentralnoGrijanje

Svjedoci ističu kako je mladi Brown držao ruke u zraku kada mu je policija ispalila nekoliko hitaca u glavu i prsa. Policija tvrdi drugačije.

Za vrijeme izvještavanja s prosvjeda u srijedu policija je uhitila dvoje novinara, iz Huffington Posta i Washington Posta. Obama je i na ovaj slučaj reagirao – “Ovdje u SAD-u policija ne bi smjela zlostavljati ili privoditi novinare samo zato što obavljaju svoj posao”.

Tijekom jučerašnjeg dana tisuće su se okupile u New Yorku na prosvjedu solidarnosti sa stanovnicima Fergusona. Policija je zaprijetila prosvjednicima masovnim privođenjem ukoliko ne prekinu blokadu prometa. Informacije govore kako je u konačnici privedeno najmanje četiri osobe. Tenzije su bile visoke, no nije došlo do sukoba.

Guverner američke savezne države Missouri, Jay Nixon

Jedan od najvećih prosvjeda bio je sinoć u New Yorku, no prosvjedi solidarnosti sa stanovnicima Fergusona održani su jučer u preko 80 gradova diljem SAD-a. Prosvjednici su se diljem zemlje ujedinili pod sloganom “Nacionalna minuta šutnje za žrtve policijske brutalnosti”.

Tijekom jučerašnjeg dana konferenciju za novinare je održao guverner američke savezne države Missouri, Jay Nixon. Rekao je kako su poslane dodatne trupe u grad te kako Ferguson izgleda “poput ratne zone”. “Moramo izgraditi povjerenje koje je izgubljeno”, rekao je. No, to neće biti baš lako, naročito ako sukobi završe s novim žrtvama.


Fotografije: sukobi u Fergusonu i prosvjedi potpore

(Advance.hr)