‘Ukoliko se Ukrajina podijeli, to će pokrenuti rat’

Iz ruske vlade su se pojavile informacije kako je Rusija, ukoliko dođe do podjele Ukrajine, spremna ući u rat zbog Krima – ukrajinske regije u kojoj većinu stanovništva čine upravo Rusi, prenosi Dnevnik.hr.

‘Ukoliko se Ukrajina podijeli, to će pokrenuti rat’, izjavio je neimenovani izvor za Financial Times. ‘Izgubit će Krim jer ćemo ga mi štititi, baš kao što smo učinili s Gruzijom’, tvrdi izvor o ovoj pokrajini u kojoj 60 posto građana čine Rusi.

‘Nećemo dopustiti Evropi ni SAD-u da nam uzmu Ukrajinu. Mi smo jedna porodica’, izjavio je izvor iz ruske vlade i tako još jednom potvrdio stavove Rusije oko ove zemlje u kojoj je posljednjih dana vladao potpuni haos i u kojoj su izginuli mnogi prosvjednici kao i pripadnici policije.

Najnovije informacije koje stižu iz Rusije glase kako je opozicija odlučila potpisati sporazum s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem do kojeg je došlo zahvaljujući evropskom posredovanju.

Ukrajinski predsjednik je najavio velike ustupke opoziciji, među kojima prijevremene predsjedničke izbore, formiranje koalicijske vlade i ustavnu reformu, nakon nasilja u kojem je poginulo gotovo 80 osoba od utorka.

CentralnoGrijanje

Sporazum je odobrilo “Vijeće Majdana”, po imenu trga u središtu Kijeva kojega tri mjeseca u okupaciji drže prosvjednici, a sadrži sve struje opozicije, političkih stranaka, predstavnika civilnog društva i radikalnih grupa.

Opozicija ipak zahtijeva da sadašnji ministar unutarnjih poslova Vitalij Zaharčenko ne uđe u buduću vlade te da glavni tužitelj Viktor Pšonka bude smijenjen s dužnosti.

Njih se dvojicu optužuje zbog uloge u policijskoj i sudskoj represiji prosvjednika u Ukrajini.

(brzevijesti)