Ukleti brod pun krvoločnih štakora plovi prema Britaniji

0
66

Brod “Lyubov Orlova” izgrađen 1967. u Jugoslaviji

Ukleti brod koji ne prevozi ništa osim zaraženih štakora mogao bi pristati na britansko kopno, upozorili su stručnjaci.

Kruzer Lyubov Orlova plovio je veći dio godine preko sjevernog Atlantika, a stručnjaci upozoravaju da postoji velika mogućnost da plovi prema Velikoj  Britaniji.

Brod je izgrađen 1967. godine u brodogradilištu Kraljevica za vrijeme Jugoslavije, kako piše britanski Independent. Napušten je u jednoj kanadskoj luci nakon što su njegovi vlasnici bili upleteni u skandal zbog neplaćenih dugova te nakon što nisu isplatili posadi plaće.

Vlasti u Newfoundlandu pokušali su Dominikanskoj Republici prodati trup broda kao otpad po cijeni od 600.000 funti kako bi smanjiti gubitke, no na putu je brod dospio u oluju i izgubio se.

Nakon slanja broda u međunarodne vode, odjel kanadske vlade Transport Canada objavio je da su zadovoljni što Lyubov Orlova “ne predstavlja više prijetnju za sigurnost kanadskih offshore naftnih postrojenja, njihovom osoblju ili morskom okolišu”.

Stručnjaci kažu da bi brod, “u kojem se vjerojatno nalazi stotine štakora koji jedu jedni druge kako bi preživjeli”, morao ipak biti negdje vani na otvorenom moru.

Dva signala su primljena 12. i 23. ožujka prošle godine, vjerojatno iz čamaca za spašavanje koji su pali s broda i udarili u vodu, a to je stručnjacima pokazalo da je brod tada već prešao dvije trećine puta preko Atlantika i da se kreće prema istoku.

Tjedan dana kasnije neidentificirani objekt otprilike veličine broda Lyubov Orlova pokazao se na radaru u neposrednoj blizini obala Škotske, međutim izvidnički zrakoplovi nisu ga uspjeli pronaći.

Pim de Rhoodes, Belgijanac koji je među brojnim “lovcima” u potrazi za Lyubov Orlova rekao je za Sun da brod “vjerojatno pluta negdje vani”.

“Bit će pun štakora koji jedu jedni druge. Ako se ukrcam morat ću sve posuti s otrovom.”

Šef irske obalne straže Chris Reynolds izjavio je da je vrlo vjerojatno da brod i dalje predstavlja prijetnju.

“Bilo je ogromnih oluja u posljednjih nekoliko mjeseci, ali je potrebno puno da brod velik kao ovaj potone”, rekao je on, dodajući: “Moramo ostati na oprezu”.

(net.hr)