Uhićenja u Turskoj zbog šverca oružja iz BiH

0
63

Obavještajno-sigurnosne zajednice EU i SAD-a pokrenule su istragu o krijumčarenju naoružanja iz BiH i angažiranju džihadista za sirijsko ratište u okviru koje je turska policija pretresla urede humanitarne organizacije Insan Hak Huriet (IHH) u šest gradova u Turskoj i privela pet osoba.

Potvrdio je to Glasu Srpske izvor blizak sigurnosnim agencijama u BiH i dodao da su troje privedenih često boravili u BiH, te da jedan od njih najvjerojatnije ima i državljanstvo BiH. Svi privedeni su osumnjičeni za veze s Al-Qaidom.

”Pretresi i uhićenja povezani su s kruijumčarenjem naoružanja za Siriju iz BiH koje je išlo preko IHH-a. U vezi sa tim je i vrbovanje terorista i slanje džihadista iz BiH na sirijsko ratište”, kaže neimenovani izvor Glasa Srpske.

Agencija Anadolija objavila je pak kako su po nalogu turskog tužiteljstva pretreseni uredi IHH-a u gradu Kilisu na jugu Turske, tri ureda u Istanbulu i dva u Kajseriju navodeći kako turski dužnosnici nisu priopćili povod pretresa.

U IHH-u je potvrđeno da je njegovo skladište nedaleko od sirijske granice pretreseno i da je pri tom jedan službenik pritvoren.

Turske vlasti zaustavile su krajem prošle godine kamion koji se kretao prema Siriji i koji je prevozio oružje i streljivo prilikom čega je uhićeno troje ljudi. Neslužbeno, navodi Glas Srspke, oružje je bilo iz BiH.

(Dnevno.ba)