Uhapšen Bahir Imamović, pomoćnik ministra industrije u Vladi TK

0
26

Tužilaštvo BiH provelo je opsežnu i detaljnu akciju u borbi protiv korupcije, u okviru koje je slobode lišen Bahir Imamović, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona.

Lišenje slobode izvršili su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu.

Navedeni osumnjičeni lišen je slobode prilikom primopredaje dara u iznosu od 10 000 KM, od ukupno 30 000 KM, koje je trebao uzeti od dužnosnika preduzeća Tuzla-kvarc d.o.o. Tuzla. Osumnjičeni je tražio navedeni iznos kako bi kao pomoćnik ministra, zloupotrijebio svoje ovlasti i proveo proceduru u kojoj bi navedenom poduzeću omogućio koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona, javlja RTV Slon.

Osumnjičeni je u više navrata realizirao kontakte sa predstavnikom poduzeća, od kojeg je tražio da podigne kredit u iznosu od 30 000 KM i da novac osumnjičenom, kako bi zauzvrat bila neometano realizirana procedura za dobijanje koncesije.

Ova akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH u borbi protiv korupcije i koruptivnih krivičnih djela i predstavlja primjer dobro provedene i realizirane istrage u kojoj su prikupljeni detaljni i neoborivi dokazi o procesu traženja i predaje dara u svrhu zloupotrebe službenog položaja i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Tužilaštvo BiH ima nulti stepen tolerancije prema korupciji i najavilo je odlučnu borbu protiv svih oblika koruptivnih krivičnih djela, naročito onih koja uključuju zloupotrebu službenog položaja za ostvarivanje nezakonite imovinske koristi. Ovakve akcije bit će realizirane u budućnosti u pravcu uspostave vladavine prava i odlučne borbe protiv korupcije u BiH.

http://www.vladatk.kim.ba/Ministarstva/MIER/14/bahiri.pdf