Udruženje BH novinari osudilo napad na kamermana RTV Slon

0
78

Upravni odobr Udruženja/udruge BH novinari  upućuje  javni protest Ministarstvu unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona, čiji je policajac fizički napao Branislava Pavičića,  kamermana RTV Slon iz Tuzle tokom obavljanja radnog zadatka – snimanja radničkih protesta pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona.

Ekipa RTV Slon je danas, zajedno sa drugim novinarima, pratila proteste, u jednom trenutku nezadovoljni radnici su probili policijski kordon i ušli u zgradu Vlade, a kamerman  Pavičić je i sam ušao u zgradu želeći nastaviti snimanje događaja. Međutim, policajac iz službe osiguranja mu je odmah prišao, udario ga je palicom u predjelu glave i tom prilikom mu nanio tjelesne povrede. Napad se desio uprkos tome što je Pavičić imao službene oznake na sebi i opremu kojom se legitimisao kao član ekipe RTV Slon.

Upravni dobor BH novinara najoštrije osuđuje fizičko nasilje nad kolegom Pavičićem. Ovaj čin predstvalja grubi atak na slobodu izražavanja, dostojanstveno i sigurno obavljanje novinarskih zadataka.  Sramotna je činjenica da je napadnut kamerman na radnom zadatku i to od službene osobe čija je profesionalna obaveza  štititi novinarske ekipe i omogućiti im siguran rad, posebno u vanrednim okolnostima.

Upravi odbor BH novinara podsjeća rukovodstvo MUP Tuzlanskog kantona kako u OSCE pravilima za postupanje policije prema novinarima izričito stoji da se “policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka“ . Ista pravila također nalažu policiji da mora hitno istražiti sve okolnosti napada na novinare i članove novinarskih ekipa. Shodno tome, UO BH novinara zahtjevao od  predstavnika MUP  TK hitu istragu u ovom slučaju, otkrivanje idetiteta policajca – napadača i najoštrije sankcioniranje  njegovog neprofesionalnog postupanja.

(RTV Slon)