Udruženje BH novinari najoštrije osuđuje fizički napad na Sinana Alića

0
130

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje fizički napad na Sinana Alića, predsjednika Fondacije “Istina, pravda pomirenje” iz Tuzle i člana Novinarskog vijeća časti BH novinara.

Napad se desio u subotu, 25. januara u okolini Tuzle, kada je nepoznata osoba fizički napala Alića i tom prilikom mu nanijela povrede glave.

„Zabrinjavajuća je činjenica da se dosljedni i javno etablirani borici za ljudska prava, kakav je Sinan Alić, neprestano suočavaju sa napadima, prijetnjama ili drugim oblicima zastraživanja samo zbog toga što se beskompromisno bore za vladavinu prava i zaštitu svakog građanina, a da BiH kao država još nije razvila adekvatne mjere zaštite branitelja ljudskih parava i kažnjavanje njihovih napadača“ – navode iz Upravnog  odbora Udruženja BH novinari.

Podsjećaju kako je u novembru 2013. Sinan Alić dobio SMS poruku prijetećeg sadržaja u kojoj mu je psovana “četnička majka” i najavljeno kako će “gorjeti u plamenu”. Na žalost i sramotu nadležnih istražnih organa, ovaj slučaj nikada nije razriješen niti su otkriveni autori prijeteće poruke. Ponavljanje napada na Alića više je nego jasna poruka i ozbiljan šamar državnim organima koji imaju ustavnu obavezu zaštiti svoje građane, posebno branitelje ljudskih prava.

Zbog toga Upravni odbor BH novinara zahtijeva od nadležnih policijskih organa hitnu i krajnje ozbiljnu istragu o ovom i prethodnom napadu na Sinana Alića, kao i najstrožije kažnjavanje počinilaca, kako se ne bi ponovili slični napadi ne samo na Alića već i na druge zaštitnike i branitelje ljudskih prava.

(Fena)