Ubice Blaža Kraljevića i saboraca još su slobodne

S lokaliteta Varda kod Mostara jučer je – na 22. godišnjicu zvjerskog ubistva generala Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i Armije RBiH Blaža Kraljevića i njegovih osam saboraca Gordana Čuljka, Šahde Delića, Ivana Granića, Rasima Krasnićija, Osmana Maksića, Marija Medića, Vinka Primorca i Marka Stjepanovića – odaslana poruka da za ovaj zločin još niko nije odgovarao iako se više od dvije decenije spominju i znaju imena učesnika ovog mučkog napada.

Kako je to okupljenima kod Spomen-obilježja, koji su u izuzetno velikom broju došli da paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca, ali i učenjem Fatihe, odaju počast ubijenim pripadnicima HOS-a, kazao jedan od prvih saradnika generala Kraljevića Mladen Bošnjak, od brojnih pitanja, ključno je konačni sudski epilog.

– Zanimljivo je da je iz godine u godinu Kraljevićeva ideja sve aktuelnija u BiH i sve se više potvrđuje ispravnost onoga što je zastupao i za šta se borio. Svi znamo ko je naredio i izvršio ovaj pokolj, ko se iživljavao nad tijelima, ali kad to potjerate pravnim institucijama, onda to ide teško i nailazi se na brojne prepreke. Naravno, tu bi se načistac izvele i raspršile brojne zablude o određenim ljudima koje danas skoro pa slavimo, dajemo im imena ulica i odlivamo im bronzane spomenike – naglasio je Bošnjak.

Predsjednik Hrvatske stranke prava BiH Zvonko Jurišić je sa mjesta zločina i, kako je rekao, mjesta pucnja u BiH, podsjetio prisutne na ratni put generala Kraljevića, ali i na to šta je bio HOS. Kako je istaknuo, Kraljević je, zbog svojih stavova o cjelovitoj BiH, bio sve više cijenjen od Vlade BiH i sve omraženiji od vodstva “Herceg-Bosne”.

– O svojoj ulozi u ratu u Hercegovini, Blaž je rekao: “Tu sam da štitim ove ljude i to ću i činiti ili poginuti. Mi nismo katolička vojska, jer je u redovima HOS-a skoro 40 posto muslimana. Mi smo vojska Bosne i Hercegovine” – iznio je Jurišić riječi generala Kraljevića.

Iz zasjede 

Nažalost, naveo je on, u ovoj državi postoje dvojni aršini kada je u pitanju istraživanje ratnih zločina te je potcrtao kako ovaj slučaj konačno treba preuzeti Tužilaštvo BiH.

– Ovo mjesto mora biti mjesto nadahnuća, mjesto snage i mjesto odakle ćemo se boriti za ideju za koju su život dali Blaž i njegovi saborci, koji su mučki, nažalost, ubijeni, i to iz busije, iz zasjede, kao što je Blaž naslutio – rekao je Jurišić.

Član Predsjedništva HSP-a BiH Vinko Jakić osvrnuo se na brojna politička ubistva u BiH, koja su, ustvrdio je, naručena iz političkih vrhova.

CentralnoGrijanje

Da se nije desilo Kraljevićevo ubistvo, rekao je on, ne bi se desila ni Srebrenica. Političko uređenje, nastavio je on, bilo bi sasvim drugačije. Jer, pojasnio je, političkom dogovoru Bobana i Karadžića prepreka je bio Blaž Kraljević, koji je to platio svojom glavom, a ta priča, naveo je, nastavljena je dalje ubistvom generala Vlade Šantića u Bihaću.

– Znači, svi oni koji su željeli jedinstvo BiH su nestajali pa je tako 1999. godine ubijen moj prijatelj Jozo Leutar u Sarajevu. S njim sam razgovarao dva-tri mjeseca prije ubistva, kada mi je kazao da je na pragu velikih istraga koje će odjekivati BiH o tome ko je uzimao novac od naoružanja, ko se obogatio na taj način. Jozo Leutar želio je dobro BiH. Nažalost, ljudi koji su željeli otcjepljenje jednog dijela BiH, imali su podršku tadašnjeg bošnjačkog radikalnog vrha. Oni će se sami prepoznati, a zna se ko je upravljao u ovih 20 godina i ko je te stvari radio u BiH – rekao je Jakić.

Ratni zapovjednik HOS-a Stanko Primorac Ćane rekao je kako se već 22 godine ponavlja činjenica da se ubice Blaža Kraljevića i njegovih saboraca slobodno šeću Hercegovinom i širom regiona. Podsjetio je na to da je tadašnji vrh “Herceg-Bosne”, kako je naveo, itekako bio uključen u pripremu ubistva, odnosno pripadnici Kažnjeničke bojne, kojima je zapovjednik bio Mladen Naletilić Tuta.

Fakti 

Kraljević je sa jedinicama HOS-a od početka učestvovao u odbrani BiH i stavio se pod zapovjedništvo Predsjedništva RBiH.

Učestvovao je u oslobađanju Mostara i Stoca.

Sa svojim jedinicama počeo je zauzimati položaje oko Trebinja, najvećeg četničkog uporišta u istočnoj Hercegovini.

Nakon dogovora Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića te kasnijih dogovora Mate Bobana i Radovana Karadžića o podjeli BiH 9. maja 1992., Blaž Kraljević je izdao javni proglas u kojem poziva Hrvate i Bošnjake da ne prihvate izdaju BiH.

(Avaz)