Ubica tuzlanske mladosti Novak Đukić biće slobodan čovjek?!

0
118

Novak Đukić osuđen zbog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji već bi u ponedjeljak mogao biti slobodan čovjek. Naime, Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Đukića i ukinuo presudu Suda BiH kojom je Novak Đukić zbog zločina protiv čovječnosti osuđen na 25 godina zatvora.

Ova vijest kap je koja je prelila čašu roditelja, rodbine i prijatelja ubijenih na Kapiji.

„Bez komentara sam ni ko sudi, ni u kojoj državi živimo! Ja samo znam, a siguran sam i ostali roditelji da je na nama da svoju bol nosimo sa sobom, jer nemamo se više kome obratiti niti bilo šta pokušavati da se kazne ljudi koji su to napravili“, izjavio je Hilmo Bučuk, otac djevojke stradale 1995. u granatiranju tuzlanske Kapije.

Đukić je u junu 2009. prvostepeno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je 25. maja 1995., u svojstvu komandanta Taktičke grupe Ozren vojske bosanskih Srba, naredio jedinicama smještenim u selu Panjik na Ozrenu da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, lokalitet Kapija. Tom prilikom poginula je 71 osoba, a ranjeno je više od 150.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je 2010. godine donijelo drugostepenu presudu, kojom se kao neosnovane, odbijaju žalbe Tužilaštva BiH i odbrane i prvostepena presuda od 12. juna 2009. godine potvrđena je u cijelosti. Đukić je u apelaciji naveo da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH, umjesto zakona SFRЈ.  Vijest o poništavanju presude oštro je osudio i tuzlanski načelnik.

„Ovo je nepravda koju zdrav razum nikako ne može prihvatiti, da nedužne žrtve budu pod zemljom, a da dokazani njihov ubica i ratni zločinac dođe u situaciju da izađe na slobodu. Očigledno postoje manjkavosti u pravnom sistemu i u načinu rada i smatram da su državni organi dužni smisliti način kako da zločinac ne pobjegne“, kazao je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Đukićeva odbrana navodno je pripremila prijedlog za obnovu postupka i pokušaće dokazati to da se na tuzlanskoj Kapiji dogodila klasična teroristička diverzantska akcija koju su izveli pripadnici Desetog diverzantskog odreda VRS postavivši kod Kapije tri eksplozivne naprave.

(RTV Slon)