U Tuzli prva Likovna kolonija “Slovenci u Tuzli 2014”

Od 18. do 24. avgusta u Tuzli će biti održana prva Likovna kolonija “Slovenci u Tuzli 2014“, u organizaciji Udruženja građana slovenčkog porijekla i Saveza slovenačkih društava u Bosni i Hercegovini “Evropa zdaj”.

Na likovnoj koloniji sudjeluje devet članova iz BiH, Srbije i Slovenije. Svi iza sebe imaju dugogodišnji rad u oblasti slikarstva i izlagali su na brojnim izložbama te bilježili sudjelovanja na likovnim kolonijama u matičnim državama i inostranstvu.

Osnovni cilj organiziranja likovne kolonije u Tuzli je širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava s umjetnicima iz BiH, Slovenije i šire.

-Ovom, prvom, likovnom kolonijom u Tuzli nastojimo postaviti temelje za uspješan razvoj jedne manifestacije koja će prerasti u tradiciju i simbol značaja likovne umjetnosti u Tuzli, kao i još jedanput učvrstiti stub suradnje između BiH i Tuzle s Republikom Slovenijom – saopćili su organizatori.

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla djeluje već punih 20 godina u Tuzli i svojim radom se afirmiralo u Bosni i Hercegovini i u Republici Sloveniji.

CentralnoGrijanje

Udruženje se aktivno uključuje u događaje na lokalnom nivou, te svojim djelovanjem kontinuirano doprinosi jačanju veza i međusobnog razumijevanja između Republike Slovenije i BiH.

Likovna sekcija Udruženja uspješno radi i stvara već dugi niz godina, a dokaz za to su brojne izložbe u BiH i Sloveniji, kao i prisustvo na likovnim kolonijama u Sloveniji. Za 13 godina postojanja organizirano je 19 izložbi.

Izlagali su svake godine najmanje jedanput u Tuzli, tri puta u Sarajevu, te po jedanput u Ljubljani, Velenju i Prijedoru.

(Fena)