U Tuzli će se glasati na 155 biračkih mjesta

Općinska izborna komisija Tuzla ispoštovala je sve rokove za pripremu Općih izbora koji će se održati 12. oktobra. Glasaće se na 155 biračkih mjesta i to 153 redovna i dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu.

Općinska izborna komisija dužna je do 27. septembra istaći u svim mjesnim zajednicama spiskovebiračkih mjesta kako bi građani imali uvid gdje će glasati. Građani koji su zbog bolesti ili invaliditeta fizički spriječeni izaći na izbore, kao i pritvorenici i zatvorenici glasanje će moći obaviti uz pomoć mobilnih timova.

„Oni su dužni da potpišu jednu izjavu kojom prihvataju da glasaju putem mobilnog tima i da dostave određenu dokumentacijukojom dokazuju da nisu sposobni da izađu na svoje biračko mjesto“, izjavila je za RTV Slon Meliha Pašić, predsjednica Općinske izborne komisije Tuzla.

Za 33 poliička subjekta, koji su se ovjerili za učešće na predstojećim izborima dodijeljena su mjesta u biračkim odborima. Politički subjekti bili su dužni da u roku od sedam dana predlože imena osoba koje će biti predsjednici i članovi biračkih odbora i imena osoba koje će biti njihovi zamjenici. Nakon toga Općinska izborna komisija provjerila je da li te osobe mogu bii članovi biračkih odbora, nakon čega će uslijediti njihva obuka.

CentralnoGrijanje

„Kada mi budemo održali obuku za predsjednike i članove biračkih odbora oni su dužni pristupiti provjeri njihovg znanja. Ukoliko provjeru znanja oni uspješno obave tada ćemo mi svim članovima biračkih odbora oddjeliti certifikate da su na pojedinim biračkim mjestima imenovani za predsjednike, članove biračkih odbora i njihove zamjenike“, ističe Pašić.

Politički subjeti još uvijek predlažu posmatrače za akreditovanje, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva za akreditaciju je 15 dana prije održavanja izbora. Treba napomenuti da, bez obzira na broj akreditiranih posmatrača, u toku nadgledanja rada biračkog odbora, od strane jednog političkog subjekta u jednom momentu može biti samo jedan akreditirani posmatrač.

(RTV Slon)