U Tuzlanskom kantonu izdato preko hiljadu prekršajnih naloga zbog povećanja cijena

0
434

Svaki dan građani uočavaju nove cijene na osnovnim životnim namirnicama. Sve skuplje plaćaju osnovne životne potrebe. Provjerili smo u Tuzli što čine inspekcije, odnosno kolika je uopće moć u njihovim rukama s obzirom na zakonske regulative pred kojima su im svezane ruke.

Milion i dvjesto tisuća konvertibilnih maraka, odnosno tisuću i tri stotine prekršajnih naloga izdale su inspekcije u Tuzlanskom kantonu poslodavcima u prošloj i ovoj godini zbog stalnog povećanja cijena. Tek oko pola milijuna konvertiblinh maraka je vrijednost izvršenih prekršajnih naloga, a isto toliko je onih koji čekaju sudsko odlučivanje.

SELMIR KARIĆ, ravnatelj Inspekcija Tuzlanskog kantona

“Mi smo ove godine od februara, kada je došlo do poremećaja cijena, obavili oko stotinu i pedeset nadzora vezano za kontrolu cijena. Otprilike, negdje u 60 nadzora su bili prekršaji. Izrečeni su nalozi u visini 65 hiljada KM, a u 35 su izdane mjere otklanjanja nedostataka”. 

Građani koji hrle prema trgovinama u svakodnevnom su strahu od poskupljenja. 

Predsjednik Kantonalne privredne komore u Tuzli kaže nam da su poslodavci suočeni s novim izazovima na tržištu. 

NEDRET KIKANOVIĆ, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla

“Prvo, imamo rat u Ukrajini i problem sa žitaricama. Druga stvar, imamo lock-down u Kini, gdje su luke zatvorene. I to su dva globalna problema koja utječu na cijene energenata nafte i plina. Naši privrednici moraju dizati cijene”.

A zbog zakonske regulative i inspekcijama su svezane ruke. Poslodavcima je isplatnije plaćati kazne i prekršajne naloge nego se prilagoditi pravilima. A pravila su više nego jasna- Marže u veleporodaji ne smiju biti veče od 20 feninga, a u maloprodaji ne smiju prelaziti šest feninga. 

SELMIR KARIĆ, ravnatelj Inspekcija Tuzlanskog kantona

“Mi bismo trebali, prema sistematizaciji, imati dvadeset izvršilaca, a trenutno je trinaest. Ali, zbilja, oni se trude na terenu i rade. Ne samo kroz redovne kontorole ,nego i po predstavkama građana”.

Cijene će i dalje rasti, a prema najavama i prognozama čeka nas nikad teža ekonomska i socijalna kriza. Kriza na koju institucije u BiH nemaju odgovora, a čiji oci i dalje spas jedino vide umjesto ekonomskim, u nacionalnim politikama. 

(Maja Nikolić/ BHRT)