U startu izbjegavamo najjače ekipe

0
132

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će nosilac na žrijebanju grupa za evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj.

Na žrijebanju 23. februara u Nici reprezentacija BiH će biti u šeširu sa selekcijama Španije, Njemačke, Holandije, Italije, Engleske, Portugala, Grčke i Rusije, s kojima neće moći biti u istoj grupi.

Selektor Safet Sušić navodi da ovakav je slijed događaja dobar, s obzirom na to da će njegovi izabranici izbjeći utakmice s najjačim reprezentacijama, ali da to nije garancija plasmana na završnicu prvenstva.

– To je dobra stvar jer smo u startu izbjegli sedam-osam najjačih evropskih reprezentacija. Sljedeća dobra stvar je što na EP-u učestvuju 24, umjesto 16 ekipa što je dosad bio slučaj. Ovaj put je lakši put do EP-a, jer dvije reprezentacije idu direktno uz najbolju trećeplasiranu, a ostale trećeplasirane idu u baraž. No, to nije garancija, jer objektivno, osim dvije-tri ekipe iz šestog šešira koje su autsajderi, protiv ostalih niko ne može garantirati pobjedu, pogotovo kada igrate u gostima. Ali, svakako da je lakši posao nego ranije – kazao je selektor Sušić za Agenciju FENA.

Reprezentacija BiH će u okviru priprema za svjetsko prvenstvo prvi meč odigrati 5. marta u Innsbrucku protiv Egipta.

Ekipa će se okupiti dva dana ranije u Innsbrucku gdje će do utakmice obaviti jedan trening.

– Pozvat ću dvadesetak igrača, ne više, jer bih želio da većina tih igrača koji dođu gore igraju. Da li će biti novih imena u ovom trenutku ne znam, s obzirom na to da ima još mjesec dana do objavljivanja spiska – kazao je selektor bh. tima.

(vijesti.ba)