U Sočiju užurbano istrebljuju pse lutalice prije početka Olimpijade

0
91

Grad Sochi unajmio je privatnu kompaniju da ubije što više pasa lutalica prije početka Zimskih olimpijskih igara. Opisujući životinje kao “biološko smeće”, vlasnik firme Basia je navodno priznao da se prihvatio zadatka u kojem koristi otrov i zamke kako bi očistio grad od pasa lutalica, prije nego što hiljade turista i takmičara stigne na ceremoniju otvaranja Igara sljedećeg petka.

Vijest će naljutiti aktiviste za prava životinja koji su mislili da su zvaničnici Sochija odustali od planova za istrebljenje pasa lutalica nakon velikih protesta prošle godine.

Govoreći za ABC News, vlasnik kompanije Basia Aleksej Sorokin tvrdi da su životinje bile realna opasnost za igre.

“Zamislite da za vrijeme Olimpijskih igara skijaš skakač sleti pri brzini od 130 km/h i pas naleti na njega. Bilo bi to smrtonosno za obojicu”, rekao je on.

Opisujući svoj rad kao javni servis za sprječavanje ‘”epidemije bjesnila”, Sorokin je dodao:

“Ja sam za to da ljudi imaju prav da hodaju ulicama bez straha da će biti napadnuti od čopora pasa”.

Iako je negirao sugestije da se radi o okrutnosti prema životinjama, Sorokin je priznao da njegova kompanija uglavnom koristi otrov i zamke da ubije pse, prenosi Oslobođenje.

“Nazovimo stvari njihovim pravim imenom. Ovi psi su biološko smeće”, rekao je i dodao da je Basia servis uposlen od strane grada Sochija tek nakon što program udomljavanja pasa lutalica nije uspio da privuče interes ljudi.

Basia je jedna od najvećih ruskih istrebljivačkih kompanija specijalizirana za uklanjanje psa.

(Vijesti.ba)